luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Aradul, gazdă bună pentru Olimpiada Națională de Religie. Două premii pentru liceenii arădeni

  de Dan Lazăr | 25 aprilie 2023, 8:58 AM | Educaţie | Știri Arad

  0

  În Sâmbăta Luminată, în Sala Palatului Cultural din Arad, a avut loc ceremonia de premiere a Olimpiadei Naționale de Religie Ortodoxă – liceu, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.. Această zi a fost prilej de aleasă bucurie pentru participanții la această competiție națională, desfășurată anul acesta la Arad.

  După ce tinerii au participat la proba scrisă și au mers, apoi, în pelerinaj la câteva mănăstiri arădene, participând la Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, de Praznicul Izvorul Tămădurii, ziua de sâmbătă a continuat să aducă zâmbete pe chipurile oaspeților veniți în Cetatea Aradului. Ceremonia de premiere a debutat cu un moment artistic deosebit, susținut de corul Sfântul „Ioan Damaschin” Arad, sub bagheta dirijorală a părintelui profesor Gabriel Streulea.

  Evenimentul a continuat cu cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, președintele de onoare a acestei competiții naționale, care a arătat că „olimpiada este nu numai o destinație din partea școlii, ci și o chemare la care trebuie să răspundem afirmativ. Chiar prin îndrăzneala de a participa la olimpiadă s-a câștigat acest campionat. Încă de la început olimpiada a arătat performanța umană maximă, iar aici la Arad, prin Olimpiada de Religie o manifestare de tinerețe, de credință și de cunoștințe”.

  Părintele lect. dr. Filip Albu, Președintele Comisiei Olimpiadei Naționale de Religie și profesor la Facultatea de Teologie din Arad, a arătat că „suntem la finalul Săptămânii Luminate, încheiată prin împreună lucrare cu Lumina, pe care tinerii au transmis-o în Municipiul nostru. Prin participarea la această etapă a Olimpiadei, arătați importanța orei de religie. Aradul s-a făcut mare prin elevii olimpici, mulțumind astfel comisiei, tinerilor și tuturor participanților la această olimpiadă”.

  După încheierea discursurilor oficiale, domnul inspector Dr. Vasile Timiș, președinte executiv, a citit premiile și a înmânat diplome din partea Ministerului Educației pentru participanții clasați pe primele trei locuri în clasament, precum și pentru mențiuni. Din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Părintele inspector Alexandru Cuțchi a acordat câștigătorilor primelor trei locuri din fiecare clasă câte o Diplomă și medalie comemorativă a anului 2023, precum și alte daruri.

  De asemenea, Arhipăstorul Aradului, IPS Timotei a acordat un număr de 58 de premii speciale constând în diplome și bani, din partea Arhiepiscopiei Aradului, ele fiind înmânate de Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural. Un număr de 20 de premii speciale au fost acordate din partea Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad, înmânate de Pr. Lect. Dr. Tiberiu Ardelean și tot atâtea din partea Colegiului Economic din Arad, înmânate fiind de doamna director Prof. Monica Băltărețu și de doamna inspector pentru disciplina Religie, Prof. Veronica Sirca, gazda Olimpiadei Naționale.

  De altfel, toate loturile olimpice și profesorii însoțitorii au primit pachete cu cărți și produse de colportaj din partea Centrului Cultural Județean Arad, Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Arad și Arhiepiscopia Aradului, toate acestea fiind așezate în trăistuțe confecționate cu sprijinul corpului profesoral al Seminarului Teologic Ortodox Arad.

  Tânăra Mirea Marina, de la Colegiul Național „Carol I” Craiova, elevă clasa a XII-a, care a obținut locul 1, a mulțumit din partea tuturor elevilor olimpici gazdelor și a transmis, mai departe, colegilor olimpici, că munca pe care a depus-o nu a făcut nimic altceva, decât să o unească prin gând, rugăciune și lectură cu Dumnezeu, olimpiada de Religie reprezentând unul din cele mai frumoase momente de comuniune ale tinerilor.

  (Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, a premiat concurenții)

  (Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, a premiat concurenții)

  Tot în acest cadru festiv, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a ținut să-l felicite pe elevul seminarist Popa Andri-Voicu-Florian din clasa a XII -a de la Seminarul Teologic din Arad, pentru rezultatele obținute (nota 10, Premiul I, disciplina Dogmatică Ortodoxă) la etapa națională a Olimpiadei pentru Seminariile și Liceele Teologice din Patriarhia Română organizată la Suceava, în perioada 6-9 aprilie 2023, înmânându-i acestuia o Diplomă de apreciere și un premiu în bani.

  Competiția care s-a desfășurat în Cetatea Aradului în perioada 19-23 aprilie 2023 este organizată de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Arad, în colaborare cu Colegiul Economic Arad și cu sprijinul Arhiepiscopiei Aradului, după cum ne-a informat prof. Drd. Cătălin-Iulian Drăgan, membru în comisia de organizare județeană a Olimpiadei Naționale de Religie, cultul ortodox.

  CÂȘTIGĂTORI:
  Clasa a IX-a: IORDAN ANA, LICEUL „NICOLAE STEINHARDT” BUCUREȘTI
  Clasa a X-a: SAVA MATEI, COLEGIUL NAȚIONAL „EUDOXIU HURMUZACHI” RĂDĂUȚI
  Clasa a XI-a: MOLEA MARIA, COLEGIUL NAȚIONAL „EUDOXIU HURMUZACHI” RĂDĂUȚI
  Clasa a XII-a: MIREA MARINA, COLEGIUL NAȚIONAL „CAROL I” CRAIOVA

  Aradul s-a remarcat prin elevii:
  PIRTEA FLORIAN DARIO, COLEGIUL NAȚIONAL „PREPARANDIA DIMITRIE ȚICHINDEAL” ARAD, clasa a IX-a, premiul II, profesor coordonator: Pr. Drd. Flavius Lazăr
  ARDELEAN ANASTASIA, COLEGIUL „MIHAI VITEAZUL” INEU, clasa a XII-a, premiul special oferit de Arhiepiscopia Aradului, profesor coordonator: Cristian Șandor

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.