sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul devine fermă de porci, găini și alte animale. Vara, „transformarea” se simte poate cel mai… pregnant

    de Raluca Medeleanu, Mihai Todoca | 27 iulie 2018, 2:45 PM | Recomandările editorilor | Strada

    6

    Nu ne-a ieșit cu titlul de Capitală Culturală Europeană, dar iată că avem toate șansele să câștigăm un alt premiu, dacă nu la fel de nobil, poate măcar pe-aproape. Despre ce vorbim? Păi, simplu. Dați o tură prin cartierele Aradului și veți începe să scrieți singuri diMplome cu „Arad Capitală CultRurală”, căci găinile, caprele, oile, vacile și caii se plimbă nestingheriți ca niște demni cetățeni de onoare ai urbei.

    Râdem, chicotim. Gluma ca glumă, dar pe lângă caracterul umoristic al situației, lucrul acesta e niscai cam îngrijorător. Mai ales că fenomenul nu stagnează, ci se chiar extinde. Mulți cititori ne-au scris de-a lungul timpului că sunt efectiv asfixiați de mirosurile care vin din curțile vecinilor, iar exemplele vin din toate cartierele orașului care au și case: Aradul nou, Grădiște, Pârneava…

    De aceleași probleme se leagă și unii locuitori din Micălaca

    Recent, am fost contactați de un locatar de pe strada Stânjenel din Micălaca. Bietul om nu mai suportă damfurile porcilor unui vecin ce-i pătrund în casă.

    Se pare că zona destul de îndepărtată de tumultul orașului ( ne referim aici la casele de pe strada Stânjenel, dar și Abrud și Vrancei) permite proprietarilor de case să crească animale. Cititorul ne spune că mirosul degajat de aceste animale devine de nesuportat, în special vara. Ba mai mult, ni s-a menționat o altă problemă: cum că acești proprietari au legat canalizarea de la grajduri direct la canalizarea orașului (lucru pe care momentan nu am reușit să-l dovedim)…

    Ne-am deplasat pe străzile mai sus menționate, unde într-adevăr mirosul se făcea simțit în anumite porțiuni. Am putut observa utilaje care nu aveau nimic de-a face cu cele care sunt prezente pe străzile unde acum se lucrează la asfaltare și trotuare (tractoare, remorci cu cereale, discuri etc.), ceea ce confirmă faptul că anumiți proprietari se ocupă cu creșterea animalelor…

    Faptul grav e că oricât am vrea să depășim „caracterul rural” al urbei noastre dragi, nimeni din conducere nu pare să fie destul de interesat să aplice ferm legea care, de altfel, e și ea destul de lejeră pentru crescătorii de animale la oraș.

    Ce spune legea?

     Ord. 119/ 2014 privind normele de igiena si sanatate publica:
    „Art. 15
    (1)In gospodariile unde nu sunt asigurate racordurile de apa curenta si canalizare printr-un sistem centralizat de distributie, adaposturile pentru cresterea animalelor in curtile persoanelor particulare, de cel mult 6 capete in total (ovine, caprine, porcine, bovine, cabaline) si cel mult 50 de pasari se amplaseaza la cel putin 10 m de cea mai apropiata locuinta invecinata si se exploateaza astfel incat sa nu produca poluarea mediului si risc pentru sanatatea vecinilor, cu obligatia respectarii conditiilor de biosecuritate.
    (2)In gospodariile unde sunt asigurate racordurile la sistemul centralizat de apa curenta si canalizare, adaposturile de animale de cel mult doua capete cabaline, 5 capete bovine, 15 ovine sau caprine, 5 capete porcine si cel mult 50 de pasari se amplaseaza la cel putin 10 m de cea mai apropiata locuinta invecinata si se exploateaza astfel incat sa nu produca poluarea mediului si risc pentru sanatatea vecinilor, cu obligatia respectarii conditiilor de biosecuritate.”

    De asemenea, există o hotărâre a Consiliului Local Municipal din 2006 (162/2006)

    În regulamentul privind gospodărirea municipiului, normele de creștere a animalelor de fermă spun în felul următor: „Pentru arădenii care locuiesc la casă, municipalitatea permite creşterea de animale de fermă. În cazul în care animalele vor crea orice fel de disconfort vecinilor, arădenii sunt pasibili de sancţiuni atât din partea poliţiei locale cât şi din partea direcţiei sanitar veterinare. Tot municipalitatea reglementează şi numărul de animale care pot fi crescute la casă. Astfel, cei care doresc să aibă carne proaspătă sau ouă de casă pot avea în gospodărie maxim doi porci, 20 de păsări, o vacă matură şi un viţel”.

    Deci, drept urmare, atâta timp cât „fermierii veseli” din oraș nu depășesc cifra magică de 2 porci, ei nu pot fi luați la trei păzește de absolut nimeni și nimic, oricâtă „poluare olfactivă” ar face aceștia zi de zi… iar acest lucru nu e ceva normal într-un oraș care se pretinde a fi civilizat!

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. NICI NU-MI GASESC CUVINTELE CAT MI-E DE JENA!
      face-ti drkului ceva si dati o hotarare pentru interzicerea cresterii si detinerii animaleler in municipiu care nu se pot dresa si care emana mirosuri insuportabile
      suntem cu fundul in secolul 19 si cu capul in 21 cautati la toti vecinii europeni in afara de bulgari si veti gasi exemple de orase civilizate,
      unde porcii si gainile nu te trezesc la 5 dimineata si nu te obliga sa tii casa inchisa ca un buncar

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. Cazurile de genul sunt foarte rare și ar putea fi rezolvate cu ușurință dacă poliția locală ar fi mai fermă și ar aplica legislația în vigoare cetățenilor care cresc animale și care nu țin cont de igienă, deranjând astfel vecinii. Municipalitatea însă, este cea care poluează de mii de ori mai mult prin ignoranță și incapacitatea de a menaja canalele pluviale sau fostele canale de irigații ce străbat multe cartiere arădene, canale ce sunt pline de gunoaie, cadavre de animale, ape infecte care miros îngrozitor tot timpul anului și în care se deversează absolut orice in mod imegal. Apoi mai este poluarea produsă de de traficul auto in crestere cuplată nefericit cu insuficiența spatiilor verzi. Și să nu uităm incredibila duhoare estivală emanată de onor stația de epurare a orașului. Catastrofală conducerea locală!

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.