Aradul devine fermă de porci, găini și alte animale. Vara, „transformarea” se simte poate cel mai… pregnant





Nu ne-a ieșit cu titlul de Capitală Culturală Europeană, dar iată că avem toate șansele să câștigăm un alt premiu, dacă nu la fel de nobil, poate măcar pe-aproape. Despre ce vorbim? Păi, simplu. Dați o tură prin cartierele Aradului și veți începe să scrieți singuri diMplome cu „Arad Capitală CultRurală”, căci găinile, caprele, oile, vacile și caii se plimbă nestingheriți ca niște demni cetățeni de onoare ai urbei.
Râdem, chicotim. Gluma ca glumă, dar pe lângă caracterul umoristic al situației, lucrul acesta e niscai cam îngrijorător. Mai ales că fenomenul nu stagnează, ci se chiar extinde. Mulți cititori ne-au scris de-a lungul timpului că sunt efectiv asfixiați de mirosurile care vin din curțile vecinilor, iar exemplele vin din toate cartierele orașului care au și case: Aradul nou, Grădiște, Pârneava…
De aceleași probleme se leagă și unii locuitori din Micălaca
Recent, am fost contactați de un locatar de pe strada Stânjenel din Micălaca. Bietul om nu mai suportă damfurile porcilor unui vecin ce-i pătrund în casă.
Se pare că zona destul de îndepărtată de tumultul orașului ( ne referim aici la casele de pe strada Stânjenel, dar și Abrud și Vrancei) permite proprietarilor de case să crească animale. Cititorul ne spune că mirosul degajat de aceste animale devine de nesuportat, în special vara. Ba mai mult, ni s-a menționat o altă problemă: cum că acești proprietari au legat canalizarea de la grajduri direct la canalizarea orașului (lucru pe care momentan nu am reușit să-l dovedim)…
Ne-am deplasat pe străzile mai sus menționate, unde într-adevăr mirosul se făcea simțit în anumite porțiuni. Am putut observa utilaje care nu aveau nimic de-a face cu cele care sunt prezente pe străzile unde acum se lucrează la asfaltare și trotuare (tractoare, remorci cu cereale, discuri etc.), ceea ce confirmă faptul că anumiți proprietari se ocupă cu creșterea animalelor…
Faptul grav e că oricât am vrea să depășim „caracterul rural” al urbei noastre dragi, nimeni din conducere nu pare să fie destul de interesat să aplice ferm legea care, de altfel, e și ea destul de lejeră pentru crescătorii de animale la oraș.
Ce spune legea?
Ord. 119/ 2014 privind normele de igiena si sanatate publica:
„Art. 15
(1)In gospodariile unde nu sunt asigurate racordurile de apa curenta si canalizare printr-un sistem centralizat de distributie, adaposturile pentru cresterea animalelor in curtile persoanelor particulare, de cel mult 6 capete in total (ovine, caprine, porcine, bovine, cabaline) si cel mult 50 de pasari se amplaseaza la cel putin 10 m de cea mai apropiata locuinta invecinata si se exploateaza astfel incat sa nu produca poluarea mediului si risc pentru sanatatea vecinilor, cu obligatia respectarii conditiilor de biosecuritate.
(2)In gospodariile unde sunt asigurate racordurile la sistemul centralizat de apa curenta si canalizare, adaposturile de animale de cel mult doua capete cabaline, 5 capete bovine, 15 ovine sau caprine, 5 capete porcine si cel mult 50 de pasari se amplaseaza la cel putin 10 m de cea mai apropiata locuinta invecinata si se exploateaza astfel incat sa nu produca poluarea mediului si risc pentru sanatatea vecinilor, cu obligatia respectarii conditiilor de biosecuritate.”
De asemenea, există o hotărâre a Consiliului Local Municipal din 2006 (162/2006)
În regulamentul privind gospodărirea municipiului, normele de creștere a animalelor de fermă spun în felul următor: „Pentru arădenii care locuiesc la casă, municipalitatea permite creşterea de animale de fermă. În cazul în care animalele vor crea orice fel de disconfort vecinilor, arădenii sunt pasibili de sancţiuni atât din partea poliţiei locale cât şi din partea direcţiei sanitar veterinare. Tot municipalitatea reglementează şi numărul de animale care pot fi crescute la casă. Astfel, cei care doresc să aibă carne proaspătă sau ouă de casă pot avea în gospodărie maxim doi porci, 20 de păsări, o vacă matură şi un viţel”.
Deci, drept urmare, atâta timp cât „fermierii veseli” din oraș nu depășesc cifra magică de 2 porci, ei nu pot fi luați la trei păzește de absolut nimeni și nimic, oricâtă „poluare olfactivă” ar face aceștia zi de zi… iar acest lucru nu e ceva normal într-un oraș care se pretinde a fi civilizat!
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)