vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul are echipă în Liga 1 la fotbal! Au vrut, au putut, au reușit (Foto)

    de Lucian Dănilă | 14 mai 2019, 2:34 PM | Recomandările editorilor | Sport

    0

    Trăim vremuri grele la Arad din punct de vedere fotbalistic. UTA se zbate în mediocritate și am ajuns să ne bucurăm, al doilea an la rând, că gruparea arădeană s-a salvat de la retrogradare. Fanii sunt nemulțumiți nu atât de evoluția slabă cât mai ales de lipsa de implicare, de dorință, de spirit și devotament pentru culorile roș-albe.

    Există însă, tot la Arad, o grupare fotbalistică care a promovat în Liga 1. S-a întâmplat chiar în fieful în care își dispută și UTA meciurile de „acasă”, tocmai pe sinteticul de pe Motorul. Echipa de fete AC Piroș Security a obținut promovarea pe prima scenă după un meci cu echipa a doua a campioanei naționale, Olimpia Cluj. Partida s-a disputat în aceeași zi în care UTA pierdea la scor de neprezentare pe terenul celor de la „U” Cluj.

    După victoria cu Filiași de pe teren propriu și apoi o altă victorie la Reșița, elevele lui Gigi Cameniță aveau nevoie de un singur punct pentru ca matematica să o propulseze pe prima scenă. Cameniță este cunoscut arădenilor din perioada în care a evoluat pentru UTA, în anii 80, dar și pentru rezultatele foarte bune ca antrenor pe banca echipelor Gloria și mai ales Frontiera Curtici, echipă cu care a promovat în Liga a 3-a la începutul anilor 2.000. Deși are serioase probleme de sănătate, Cameniță a fost alături de fete până la meciul izbăvitor. Nu i-a fost ușor, cum de altfel, nu i-a fost ușor nici să conducă un grup atât de mare de fete.

    Arădencele au deschis scorul prin Andreea Balaș și aerul din Liga 1 deja putea fi respirat pe Motorul. Clujencele, însă, au dat mari emoții după ce au întors scorul la 1-3 prin „dubla” lui Borodi și lovitura de pedeapsă transformată de Botojel. Așa cum s-a întâmplat în tot campionatul, fetele de la AC Piroș Security au dat dovadă de caracter și au egalat la 3 prin Vanu și Olariu, iar promovarea este asigurată.

    Au vrut, au putut și au reușit. Au făcut sacrificii mari și o remarc aici pe Floare Liheț, căpitanul echipei care la 41 de ani încă continuă să facă performanță în sport. În anii 90, Liheț era componentă de bază la echipa națională, ca apoi să devină campioană europeană la box. Vi se pare ușor?

    piros

    „Ne-am propus de la bun început promovarea, iată că ea venit și matematic după un meci destul de greu. Ne așteptam, de fapt, ca echipa satelit a campioanei Olimpia Cluj să ne pună probleme, mai ales că ne-a prins cu Sârbovan și Nagy într-un picior după meciul de la Reșița. Fetele au depus mult efort, s-au sacrificat și nu a fost deloc ușor să terminăm pe locul 1, în condițiile unui lot destul de subțire numeric, din care ni s-au mai și accidentat câteva jucătoare. Fetele fie lucrează și în altă parte, fie sunt studente și atunci nu e ușor să faci și sport la un asemenea nivel. Merită felicitate.

    Suntem conștienți că greul de abia acum începe. Cred că vor rămâne cel puțin opt jucătoare din actualul lot și în Liga 1. În ceea ce privește stafful tehnic, îl vom mai întări cu cineva, având și starea de sănătate a domnului Gigi Cameniță. Acest om merită apreciat pentru eforturile pe care le-a făcut pentru a promova această echipă în condițiile în care are o boală destul de neplăcută”, a spus Pavel Piroș.

    60165941 607059359799597 4873656650998743040 n

    Ultimul cuvânt îl are managerul clubului, Liviu Ilea, cel care a fost alături de fete la fiecare meci, fie că s-a jucat la Arad sau în deplasare.

    „Vreau sa remarc spiritul de sacrificiu al fetelor, chiar dacă cele mai multe dintre ele lucrează sau fac școală! Apoi, nu pot să uit sprijinul lui Pavel Piroș care chiar și atunci cand avea probleme grave de sănătate, m-a primit la el la spital pentru a se asigura că lucrurile merg bine. Am incheiat turul cu o singura înfrangere, care a fost și singura în tot campionatul! Campania de achizitii a fost una consistentă în iarna, cu patru jucătoare de valoare: Sîrbovan Larisa (atacant-24 ani), fostă componentă a echipei nationale, Silvia Usain,un mijlocas cu un travaliu extraordinar (fostă componentă a lotului național de judo,actualmente instructoare și de judo), ambele venite din Liga 1 de la Becicherecul Mic. Apoi, celelalte două, Bărbosu Romina (un portar cu calități extraodinare) și Deiana Vuicin (un fundaș foarte agresiv și bătăios). Totodată, pot sa spun ca am lucrat bine și cu Gigi Cameniță, un om cu o experiență în campionatul feminin, care, la fel, în ciuda problemelor de sănatate, s-a dedicat total! Inchei prin a spune că greul abia acum începe, Liga 1 are o alta anvergură, dar trebuie să arătăm că nu am ajuns întâmplător aici și că merităm să ne menținem în Liga 1! Munca este titanică, cine crede că este ușor să lucrezi cu fetele se înșeală, uneori ne și certăm, dar important este că ne-am îndeplinit obiectivul și am adus Aradul pe harta fotbalististă a primei ligi!”, spune Liviu Ilea.

    Fiind ziua de 14 mai, Liviu nu l-a uitat nici pe fostul mare fotbalist arădean Marcel Coraș. „Vreau să-i urez un sincer La Mulți Ani prietenului meu Marcel Coraș, practic omul care mi-a fost mentor în fotbal”.

    AC Piroș Security: Bărbosu – Herbei, Liheț, Vuicin, Vanu – Olariu, Chiș, Usain, Cociuba – Sârbovan (65 Nagy), A. Bălaș.

    Olimpia II Cluj: Câmpean – Vincze, Botojel, Ciontoș, Josif – Jeam, Borodi, Neacșu, Mureșan – Bumbar, Pînzariu. Au mai jucat: Baciu, Varo, Sighertău

    Arbitri: Tudor Jurcă – Sebastian Pantea, Cristian Cășuț

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.