vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Arădenilor li se rupe de mediu?

    de Raluca Medeleanu | 9 mai 2015, 10:48 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Sâmbăta aceasta, în mai multe oraşe din ţară s-au organizat proteste împotriva defrișărilor excesive și ilegale ale pădurilor din ultimii ani, pe teritoriul României.

    Prin această adunare comemorativă le transmitem asasinilor economici mesajul că trebuie să se retragă, iar celor care ne jefuiesc țara, necontenit din 1989 încoace, că trebuie să se oprească până când nu ne vor arunca într-un haos generalizat cu efecte greu de prevăzut.
    Să renunțe de bunăvoie la ceea ce au obținut în mod fraudulos și este vital pentru poporul român și de interes național.” – mesajul de pe pagina de Facebook a Comemorării codrilor pierduți din România. Bucureștiul, Alba Iulia, Baia Mare, Brașovul, Clujul, Iașiul, Oradea, Sibiul sau Timișoara sunt doar câteva exemple de orașe care s-au alăturat protestului. Cei din diasporă și-au anunțat și ei participarea – Copenhaga, Dublin, Londra, Madrid, Montreal, Paris, Viena… ca să amintim câteva. Un protest de amploare pentru a trage un semnal de alarmă asupra unei situații grave.

    Protestul în orașul nostru

    La Arad, în ciuda faptului că pe Facebook își anunțaseră participarea aproape 250 de oameni, situația a fost cu totul alta în piața Avram Iancu unde, în jurul orei 16:00, au protestat în mod pașnic într-un număr extrem de mic, în jur de 40 de oameni. Aradul are peste 164 de mii de locuitori. 

    Special Arad a discutat cu cei care au depus efortul de a lăsa la o parte pentru puțin timp treburile cotidiene și au ieșit cu diferite pancarte pentru a-și arăta solidaritatea cu toți ceilalți români, spunând „9 MAI ne trebuie păduri!” . Fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă și-au exprimat nemulțumirea față de concetățenii care nu s-au implicat, încercând să găsească o explicație: fie că nu au venit pentru că au fost neinformați, fie că au preferat să nu se alăture unei adunări neautorizate, sau fie că, pur și simplu, locuitorii orașului sunt obișnuiți să-și petreacă timpul doar între „betoane” și „li se rupe”, pe românește, dacă mai există un crâmpei de pădure în toată țara asta. Explicația cea din urmă se putea auzi pe majoritatea buzelor celor prezenți.

    Pe oameni nu îi interesează lucruri din astea și probabil de aceea nu au venit nici aici, acum…”, a spus Flavia Munteanu. „Avem niște păduri foarte frumoase unde mulți oameni nu merg nici măcar o singură dată în viață să le vadă…”, a spus Adrian Bordeanu, unul dintre protestatarii prezenți sâmbătă.

    Nu s-au mobilizat pentru că nu s-a primit autorizație. Dar și dacă era cu autorizație, tot n-am fi venit mai mulți. Nu ne pasă de nimic. Pe noi nu ne atinge cu nimic. Nu trăim în pădure. Nu avem proprietăți în pădure. Nu ne pasă… Până și la iarbă verde mergem și lăsăm numai pet-uri”, a spus Voichița Hornea.

    Dezamăgirea s-a resimțit și pe rețelele de socializare, unde mai mulți oameni au lăsat comentarii amare:

    reactii protest salvati padurile romaniei arad

    Titlul acestui articol reprezintă o întrebare cât se poate de firească, dacă e să privim video-ul realizat de Special Arad , iar apoi să facem o comparație cu video-urile cu protestele din alte orașe.

    București

    Cluj

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.