Arădenii au dansat Hora Unirii în fața Primăriei, cinstind Mica Unire din 24 ianuarie 1859 | Foto+Video

  de Raluca Medeleanu | 24 ianuarie 2018, 11:14 AM | Știri Arad | Topic special

  2

  Arădenii au celebrat în această dimineață, în fața Palatului Administrativ, primul pas important către realizarea Statului Național Unitar Român: „Unirea Mică”, făcută în 24 ianuarie 1859, sub Alexandru Ioan Cuza.

  Evenimentul a început la ora 10:00 cu intonarea Imnului Național, după care a avut loc un ceremonial religios cu o rugăciune de binecuvântare rostită de Înalt Prea Sfințitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.

  Prefectul județului Arad, Florentina Horgea, a citit mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan,  iar muzeograful Bogdan Ivaşcu a făcut o prezentare succintă a momentului istoric al Micii Uniri de la 24 Ianuarie 1859, menționând și importanța seriei de reforme din acea perioadă, care au „smuls” România din Evul Mediu și au propulsat-o în modernitate. Acesta a opinat că este greu de imaginat Unirea Mare, din 1 decembrie 1918, să fi putut fi posibilă fără Unirea din 1859.

  După discursul lui Bogdan Ivașcu, arădenii prezenți pe platoul din fața Primăriei au fost invitați să se alăture oficialităților locale într-o horă dedicată Unirii, firește că pe muzica compusă de Alexandru Flechtenmacher pentru versurile scrise de Vasile Alecsandri în 1856.

  Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii Comune alcătuită din detașamentele Ministerului Apărării Naționale, detașamentele Ministerului Afacerilor Interne, ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” Arad.

  Menționăm că începând cu ora 19:00, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, tot în cinstea Unirii Principatelor Române de la 1859, va avea loc un spectacol de gală susținut de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Arad şi orchestra Rapsozii Zărandului.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.