vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Arădeni în suflet, dar nu și în buletin. Aproape 3000 de persoane au fost descoperite locuind fără forme legale în Arad

    de Special Arad | 16 septembrie 2021, 5:20 PM | Știri Arad

    1

    În prima jumătate a anului 2021, polițiștii locali cu atribuții de evidența persoanelor din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad au identificat 2.886 de persoane care locuiesc în municipiul Arad fără actualizarea în actul de identitate a domiciliului/reședinței. Persoanele au fost descoperite în urma verificării a 1.122 de asociații de proprietari. 

    Mai mult de jumătate din numărul persoanelor care locuiesc pe raza municipiului fără forme legale, identificate în cadrul acțiunilor de verificare a cărților de imobil, care se desfășoară continuu de la începutul anului, au domiciliul în actul de identitate în afara municipiului Arad.  

    La solicitarea polițiștilor locali, administratorii/președinții condominiilor au notificat persoanele care locuiesc în imobil în vederea îndeplinirii obligației de a solicita înscrierea în cartea de imobil. 

    Pe lângă această obligație, locatarii imobilelor trebuie să se adreseze Serviciului Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor pentru actualizarea domiciliului/reședinței, conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

    În vederea clarificării interpretărilor referitoare la normele privind domiciliul/reședința, aduse de către locatarii condominiilor în atenția polițiștilor locali, precizăm că cetățenii români au dreptul să își stabilească sau să își schimbe în mod liber domiciliul ori reședința, dar nu pot avea în același timp decât un singur domiciliu și o singură reședință. În cazul în care aceștia dețin mai multe locuințe, își pot stabili domiciliul sau reședința în oricare dintre ele (unde locuiesc în fapt), ținând seama de următoarele aspecte:

       – domiciliul persoanei fizice este acolo unde aceasta declară că are locuința principală;

       – reședința este acolo unde persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu.

    De la obligația de a solicita înscrierea în actul de identitate a reședinței sunt exceptate:

        – persoana care locuiește la o altă adresă decât cea de domiciliu, în interesul serviciului sau în scop turistic;

        – persoana internată într-o unitate sanitară/medicală.

    Persoana care găzduiește o altă persoană (proprietarul), în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile, are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor unde este situat imobilul.

    Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărții de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cărții de imobil.

    Persoanele care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil la noua locuință în termen de 15 zile de la mutare, iar pentru a evita situații confuze ulterioare, prezintă același grad de importanță solicitarea înscrierii datei plecării din imobil.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Dar cu ce spor se risipesc banii publici, n-au hoți, n-au probleme de liniște publica, trebuie fix să meargă să deranjeze pe toată lumea că vezi doamne nu știu ce să mai facă. Pai daca nu aveți altcv de lucru sa desființeze pol locala sunt degeaba, consumă inutil bugetul local.
      In plus orarul pt așa ceva este de toată jena.
      Trăim în era digitală și noi tot stăm cu hârtiile pe masă. Când veți simplifica odată lucrurile sa se poată face aceste lucruri online. Bine că amenzile și impozitele se pot plăti online.
      Nu se va ajunge niciodată la nivelul țărilor civilizate cu asemenea mentalitate de înapoiați.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.