Arădeanul Balla Géza a fost desemnat „Viticultorul Anului 2018” în Ungaria

  de Special Arad | 6 decembrie 2018, 4:23 PM | Știri Arad

  1

  (foto: NullaHatEgy)

  Balla Géza a devenit primul viticultor din afara graniţelor Ungariei care a câştigat premiul „Viticultorul Anului” în Ungaria, anunță agenția de presă maghiară MTI, pe fluxul în limba română.

  Acordarea distincţiei s-a derulat şi anul acesta în două etape, iar în cea de-a doua, câştigătorul din acest an a fost selectat, dintre cinci concurenţi, de către membri ai Academiei Ungare a Vinului (MBA). Pe lângă Balla Géza (regiunea viticolă Miniş-Măderat), în etapa a doua a ajuns şi Tamás Borbély (regiunea viticolă Badacsonyi), Mihály Figula (regiunea viticolă Balatonfüred-Csopaki) şi Csaba Koch (regiunea viticolă Hajós-Bajai şi Villányi) – a anunţat miercuri preşedintele MBA, Zoltán Zilai.

  Balla a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că premiul este o supriză imensă, întrucât a câştigat „premiul Kossuth al lumii viticole” la prima sa nominalizare.

  Podgoria lui Balla se află în regiunea viticolă Miniş, la 20 de km de Arad. Minişul are o poziţionare geografică excelentă, favorabilă vinurilor roşii prin climă, compoziţia solului (granit, diorit şi ardezie) şi microclima dată de vecinătatea răului Mureş. Regiunea viticolă este o continuare a liniei Villány-Szekszárd.

  Podgoria Balla Géza este compusă din 120 de hectare de vie, din care 80 de procente sunt soi albastru şi 20 la sută alb, iar capacitatea de stocare este de 8000 de hectolitri.

  Balla Géza a obţinut în 1984 diploma de inginer la Cluj-Napoca la Facultatea de Horticultură.

  Sursa: Hirado

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.