joi, 3 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Ca să evite colapsul, Arad Open Air Festival reduce drastic numărul invitațiilor gratuite

    de Tomck@t | 20 iulie 2024, 12:40 PM | Monden | Știri Arad | Topic special

    6

    Organizatorii festivalului AOA (Arad Open Air Festival) au anunțat recent, pe pagina oficială de Facebook, că sunt nevoiți să reducă susbstanțial numărul invitațiilor gratuite dacă vor ca evenimentul să aibă continuitate. Până acum, profitul festivalului s-a dus doar în minus, cheltuielile fiind mai mari decât veniturile. An de an, a crescut și numărul solicitărilor pentru invitații gratuite. Anul trecut, în 2023, s-au emis 10.520 de invitații. De acum, AOA se va concentra pe vânzarea biletelor, iar numărul maxim de invitații va fi de 1500.

    „Am ajuns la concluzia că adevărații susținători sunt cei care cumpără bilete. Din păcate, din cauza numărului mare de invitații oferite de-a lungul anilor, s-a creat impresia că «ești fraier dacă îți cumperi bilet». Această mentalitate complică situația pentru organizatori. Când biletele nu se vând, bugetul nu se acoperă, iar calitatea evenimentului scade, organizatorii fiind nevoiți să ia decizii pentru a reduce costurile, decizii care au și alte consecințe – pentru public, înseamnă să scădem calitatea evenimentului, iar pentru noi, ca organizatori, înseamnă să ajungem în situații în care să fim nevoiți să plătim furnizorii din buzunarele noastre”, anunță organizatorii AOA Festival.

    Este de menționat că organizatorul principal al festivalului este deputatul PNL Glad Varga, prin asociația sa, Arad City Guide. Festivalul a primit anual cea mai mare finanțare nerambursabilă din partea Centrului Municipal de Cultură Arad. Anul acesta, suma alocată este de 395.860 lei.

    În acest an, festivalul este programat pentru perioada 6-7 septembrie și va avea loc tot la Aeroportul Internațional Arad.

    Postarea integrală Arad Open Air Festival pe Facebook:

    „Punct și de la capăt!

    Istoria AOA Festival

    În urmă cu opt ani, în 2016, ne-am propus să aducem Aradului un festival unic. Am organizat un prim eveniment la Aeroportul Internațional Arad: ABC la Aeroport, pe 16 și 17 septembrie 2016. De atunci, evenimentul a evoluat natural spre AOA Festival, un eveniment de amploare care a crescut de la un an la altul, cu sprijinul partenerilor și, bineînțeles, al participanților. Numărul mare de participanți a însemnat mai mulți headlineri internaționali, artiști și DJ de pretutindeni, dar și o popularitate tot mai mare.

    Provocările întâmpinate

    Deși numărul de participanți a crescut, am realizat că direcția pe care mergeam nu era sustenabilă. Numărul de bilete, vânzările unui festival, se traduc în cifre – cifre care influențează direct posibilitatea de a aduce artiști mai mari pe scenă.

    La finalul fiecărui eveniment, cifrele noastre arătau că veniturile erau mai mici decât cheltuielile. Solicitările pentru invitații au devenit tot mai numeroase. În 2023, am emis 10.520 invitații, dintre care 4.391 pentru zona VIP, iar 30% dintre acestea nu au fost scanate. În 2022, am emis 7.716 invitații (3.072 VIP), dintre care 27% nu au fost scanate. În 2021, în condiții cu restricții cauzate de pandemie, am emis 3.178 invitații (1.119 VIP). Anul 2020 a fost cel în care organizarea festivalului nu a fost posibilă din cauza pandemiei, însă, în contrast, în 2019 am emis doar 3.908 invitații (1.232 VIP).

    Dacă din 2019 până în 2023 am emis 25.000 de invitații și am fi încasat doar 50% din valoarea lor, am fi putut aduce și mai mulți artiști internaționali pe scena AOA.

    Impactul invitațiilor

    Ceea ce ne doare și mai mult este că, cu două-trei săptămâni înainte de festival, vedem pe rețelele social media că apar anunțuri de vânzare a invitațiilor la jumătate de preț. Acestea sunt postate de copii care le-au cerut părinților și cumva le-au obținut. Acest fenomen este extrem de descurajant pentru noi, ca organizatori, și ne arată cât de dificil este să spunem „nu”.

    Întrebări frecvente

    Cele mai frecvente întrebări pe care le primim sunt: „Ce artiști vin anul acesta la AOA?” și „Îmi trimiți niște invitații?”. Cum să aducem artiști de renume la AOA când intrarea este gratuită? Mulți cred că veniturile din consumație acoperă costurile, însă realitatea arată altfel. Consumația de la zona de food și bar acoperă doar o parte din cheltuieli; artiștii sunt plătiți din finanțare, parteneriate și biletele de intrare. Dacă vremea este nefavorabilă, pierderile sunt și mai mari.

    Un prim pas

    În 2023, nu am reușit să ne încadrăm în buget, chiar și după reducerea cheltuielilor și eliminarea Scenei ABC din Festivalul AOA. Am apelat și la cei care au primit invitații, în trecut, pentru a găsi soluții. Pe 14 mai, am inițiat o campanie prin care am rugat persoanele să direcționeze 3,5% din impozitul pe venit către festival. Am primit sub 100 de răspunsuri, dintre care doar 38 afirmative. Mulți optaseră deja pentru direcționarea către un alt ONG și am înțeles acest lucru.

    O lecție învățată

    După această experiență, am putut să trasăm o concluzie clară: drumul pe care am mers până acum nu este sustenabil și nu putem crește în acest ritm. La un moment dat, am luat în considerare chiar să cedăm proiectul, dar am decis să continuăm. Avem o istorie și o legătură emoțională cu Arad Open Air Festival.

    Concluzie

    Am ajuns la concluzia că adevărații susținători sunt cei care cumpără bilete. Din păcate, din cauza numărului mare de invitații oferite de-a lungul anilor, s-a creat impresia că «ești fraier dacă îți cumperi bilet». Această mentalitate complică situația pentru organizatori. Când biletele nu se vând, bugetul nu se acoperă, iar calitatea evenimentului scade, organizatorii fiind nevoiți să ia decizii pentru a reduce costurile, decizii care au și alte consecințe – pentru public, înseamnă să scădem calitatea evenimentului, iar pentru noi, ca organizatori, înseamnă să ajungem în situații în care să fim nevoiți să plătim furnizorii din buzunarele noastre.
    Viitorul AOA Festival

    Cu toate că, până în acest punct nu am anunțat nimic pentru 2024, continuăm să primim cereri pentru invitații. Trebuie să punem punct și să resetăm. Avem două variante: să renunțăm sau să o luăm de la capăt.

    Un nou început

    În 2024, vom organiza evenimentul pentru două zile, cel mai probabil pe 6 și 7 septembrie. Vom avea două scene: Main Stage și ABC Stage, cu artiști din România. Eliminăm complet invitațiile gratuite. Vom avea un guest book cu numele și prenumele participanților, iar brățara se va ridica nominal.

    Acces gratuit vor avea: voluntarii, presa, colaboratorii, sponsorii, partenerii, artiștii, finanțatorii și cei din instituțiile publice de suport și colaboratoare. De asemenea, vom oferi acces gratuit pentru cei care au obținut peste 9,5 la examenele de Testare Națională și Bacalaureat, pentru persoane cu dizabilități și însoțitorii acestora – conform regulamentului – și pentru cei care participă la campania de donare de sânge.

    Numărul maxim de invitații va fi de 1500.

    Planul pentru 2024

    Probabil pe 6-7 septembrie vom avea Festivalul AOA. Vom anunța treptat artiștii. Deși nu vom avea nume mari, ne pregătim ca la prima ediție, cu optimism rezervat. Primele 1000 de abonamente vor fi puse în vânzare la un preț redus, iar următoarele vor avea prețul final. Vom reveni cu detalii în zilele următoare.

    Gânduri la final

    Am vrut să scriem acest mesaj de multe ori. Nu ne plângem și nu dorim să jignim pe nimeni care a primit cu drag invitații din partea noastră. Ne asumăm deciziile transparent, punem punct și o luăm de la capăt. 2024 este, astfel, un nou început pentru AOA Festival, ca o primă ediție, cu o altă viziune. Regulile sunt reguli și e timpul să le respectăm și noi, iar noi am concluzionat că nu mai putem să oferim invitații terților care nu respectă acest proiect. AOA Festival este un proiect pentru Arad, realizat cu drag de o echipă unită atât la bine, cât și la greu.

    Revenim cu detalii în zilele care urmează.
    Cu respect,
    Echipa AOA Festival”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. La asa alocare de bani publici NERAMBURSABILI, aproape 80.000 euro, e normal sa ai multe invitatii! Adauga si 50% din vanzarile agentiilor economici din festival, sponsorizarile private….. Practic faci festivalul pe banii altora!…. fara prea mult efort!

      +12 voturi
      +1
      -1
    2. Problema este că acest colaps este pe bani publici care sunt deturnați în conturile potentațiilor politici care conduc orașul și județul că dacă ar fi bani proprii aduși de ei de acasă nu ar fi nicio problemă Nu este normal să dai mii de invitații la toată clica falcomistă

      +9 voturi
      +1
      -1
    3. ar fi interesant de știut pentru ce a primit bani organizația deputatului și dacă banii au fost cheltuiți legal și conform proiectului, care, la rândul său, a fost jurizat corect pentru că voci routăcioase spun că banii ăștia se dau pe ochi frumoși și la Centrul Municipal de Cultură și la Centrul Cultural Județean (vezi scandalul Bulbuc) … fiindcă sunt sau ar trebui să fie informații publice!?!

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.