sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Arad Free Tours revine cu al cincilea sezon de evenimente „Turist la tine acasă”. Primul tur din acest sezon: „În spatele ușilor închise la Penitenciarul Arad”

  de Special Arad | 21 mai 2024, 9:34 AM | Știri Arad

  1

  Având în vedere succesul și cererea mare de care s-a bucurat ediția din toamna trecută „Arad Free Tours: În spatele ușilor închise la Penitenciarul Arad”, unde au fost mult mai multe solicitări decât locuri disponibile, organizatorii, Asociația Turism Alternativ și Penitenciarul Arad, revin cu o nouă ediție și anul acesta.

  Turul la Penitenciar va avea loc duminică, 26 mai, de la 12:30, iar pentru a participa este nevoie obligatoriu de înscriere, care se face accesând acest link.

  Penitenciarul Arad este o unitate de detenție unde în prezent își ispășesc pedeapsa un număr de peste 1400 de persoane private de libertate, fiind considerat unul dintre cele mai moderne penitenciare din țară. Este încadrat în categoria penitenciarelor de maximă siguranță unde execută pedepsele privative de libertate, cu preponderență, deținuți încadrați în regimurile de executare: „închis” și „maximă siguranță”, dar dispune și de o secție exterioară unde sunt cazate aproximativ 120 de persoane private de libertate – femei, clasificate în regimurile deschis și semideschis.

  „În cadrul turului vom avea ocazia să vizităm partea administrativă, sectorul de deținere și spațiile destinate activităților socio-educative, spațiu de acordare a dreptului la vizite, școala și biblioteca penitenciarului și bineînțeles că vom avea și un invitat special.

  Anul acesta, în cadrul seriei de evenimente «Turist la tine acasă» o să îmbinăm tururile tematice cu tururile centrate pe un singur obiectiv, și aici mă refer la «În spatele ușilor închise», unde o să descoperim ca și până acum obiective mai puțin convenționale pentru turism, obiective care își vor deschide ușile pentru cei curioși. Alături de ghizii Arad Free Tours vor fi și invitați surpriză, care își desfășoară activitatea în clădirile sau instituțiile pe care le vom vizita”, declară Mario Csipai, președintele Asociației Turism Alternativ.

  Arad Free Tours - Turist la tine acasă - În spatele ușilor închise la Penitenciarul Arad

  Arad Free Tours este un proiect al Asociației Turism Alternativ și a fost lansat în 2013 de un grup de tineri voluntari: „Am pornit acest proiect cu scopul de a promova Aradul iar de atunci am oferit sute de tururi, am ghidat mii de turiști de pe 5 continente și am organizat zeci de evenimente pentru localnici: tururi clasice, tururi tematice, tururi de nișă, tururi pe biciclete sau acțiuni de ecologizare și implicare civică. Totul pe bază de voluntariat, din pasiune pentru Arad!”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Organizarea unor tururi cu cetățeni din afara penitenciarului într-un penitenciar de maximă siguranță poate avea mai multe impacte negative asupra deținuților. Iată câteva dintre acestea:

   – Deținuții pot simți că intimitatea lor este încălcată atunci când sunt expuși privirilor străinilor. Aceasta poate duce la umilință și pierderea demnității personale, agravând sentimentele de devalorizare și alienare.

   – Prezența vizitatorilor externi poate intensifica stresul și anxietatea deținuților, care se pot simți supravegheați și judecați. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra stării lor mentale și emoționale.

   – Introducerea unor grupuri de vizitatori poate complica gestionarea securității în penitenciar. Deținuții ar putea percepe tururile ca o perturbare a rutinei zilnice și a ordinii, ceea ce poate genera tensiuni și conflicte.

   – Deținuții pot percepe aceste tururi ca o formă de stigmatizare suplimentară, consolidând imaginea lor de „infractori” în ochii publicului. Aceasta poate diminua șansele lor de reintegrare în societate după eliberare, deoarece pot simți că sunt permanent etichetați și marginalizați.

   – Vizitele pot duce la scurgeri de informații personale despre deținuți, ceea ce poate crea riscuri suplimentare pentru siguranța lor și a familiilor lor.

   În concluzie, deși tururile de vizitare a penitenciarelor pot avea un scop educativ sau informativ pentru publicul larg, este esențial să se ia în considerare impactul lor asupra deținuților și să se asigure că drepturile și demnitatea acestora sunt protejate în mod adecvat.

   Este un penitenciar nu o grădină zoologică sau muzeu!

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.