miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Antarctica se înalță cu o repeziciune neașteptată

  de Special Arad | 19 mai 2014, 5:19 PM | Eco

  0

  Continentul antarctic se ridica rapid, cu cel putin 15 mm pe an, mult mai repede decat poate fi explicat prin topirea calotei glaciare. Oamenii de stiinta cred ca secretul se gaseste sub scoarta terestra: in aceasta regiunea Pamantului, mantaua terestra – stratul de materie topita – este mult mai fluida si curge mai rapid decat in alte zone.

  In unele locuri, calota glaciara antarctica atinge grosimi de peste 4 km.

  Totusi, ea a inceput sa se subtieze in ultimii ani, gheata topindu-se ca urmare a schimbarilor climatice. In urma topirii, continentul se ridica – analog unei saltele elastice care se „decomprima” atunci cand cineva se ridica de pe ea.

  Cercetari anterioare sugerasera ca aceasta ridicare ar fi foarte lenta, dar un studiu international recent, realizat pe baza datelor de la 7 statii GPS din nordul Peninsulei Antarctice, arata ca, dimpotriva, ridicarea este neobisnuit de rapida – de cel putin 15 mm pe an. Unele modele arata ca, in regiunile unde topirea este mai accentuata, ridicarea ar putea fi chiar de pana la 47 mm pe an.

  O asemenea ridicare nu poate fi pusa doar pe seama topirii ghetii, spun oamenii de stiinta; trebuie sa existe o alta cauza care determina o ridicare atat de rapida a continentului.

  Ipoteza avansata de specialisti implica unele caracteristici ale mantalei terestre in aceasta zona a Pamantului.

  La 400 km adancime sub partea nordica a Peninsulei Antarctice, partea superioara a mantalei ar fi de minimum 10 ori mai putin rezistenta la curgere – cu alte cuvinte, mai putin vascoasa – decat se credea; de asemenea, aici mantaua ar putea mai putin viscoasa decat sub alte parti ale continentului.

  Aceasta manta mai fluida permite ridicarea mai rapida a scoartei terestre in nordul Peninsulei Antarctice, pe masura ce ghetarii se topesc , reducand presiunea asupra scoartei. Rezultatele cercetarilor au fost publicate in jurnalul Earth and Planetary Science Letters.

  De ce are mantaua asemenea caracteristici in aceasta zona, nu se stie cu precizie; ar putea fi vorba despre particularitati legate de temperatura opri de compozitia chimica.

  Sursa: Descopera.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.