Am stat de vorbă cu Andrei Florea despre tatuaje și meseria de tatuator în România





Andrei Florea e un tânăr artist de tatuaje, printre puținii arădeni care dețin un salon profesional în orașul nostru. Recent, el a participat la International Tattoo Expo 2015 Cluj, un eveniment de mare importanță pentru oamenii din domeniu.
Am discutat cu Andrei, pentru a putea să ne formăm o imagine „prin gaura cheii” asupra modului în care mai e privit tatuajul în România în zilele noastre și pentru a afla cum e să ai o meserie mai puțin convențională, precum cea de tatuator.
– De când a început pasiunea ta pentru tatuaje? Ce pregătire ai în domeniu?
– Pasiunea pentru tatuaje a început încă de când eram mic, dar fiind un subiect tabu la vremea respectivă, am ales să merg pe calea mai safe și să mă înscriu la facultatea de medicină, devenind medic dentist. Pregătirea, practic, am început-o în mod inconștient, încă de la 10 ani, când am luat pentru prima dată un creion în mână, iar de atunci nu l-am mai lăsat. Pregătirea strict pentru tehnica tatuajului a debutat acum 2 ani, printr-un curs de tatuaje de începători, la București, fiind singurul loc avizat pentru astfel de cursuri, în urma cărora se emite o diplomă recunoscută peste tot în lume.
– Cât de greu e până te obișnuiești cu desenarea pe piele? Mă gândesc că e total diferit decât pe foaie…Pe ce/cine ai exersat mai întâi?
– Ai fi surprinsă, dar dacă știi să desenezi sau să pictezi e relativ ușor să tatuezi, mai ales că regulile din pictură/desen se aplică aproape 1 la 1 în tatuaje și prin reguli mă refer la shading (umbrire), tehnici de blending (îmbinare), amestecul culorilor și așa mai departe. Tehnica propiu-zisă de a tatua se poate învăța și în 4-5 zile, dar ca să te perfecționezi și să-ti creezi stilul tău unic, durează cam toată viața , pentru că, asemenea tuturor artiștilor, căutăm mereu metode prin care să ne perfecționăm munca și suntem veșnic nemulțumiți, lucru care ne ajută să evoluăm profesional. În moment în care ai spus „Gata! Sunt perfect mulțumit de o lucrare”, atunci e momentul în care te-ai plafonat… și nu există lucru mai rău decât plafonarea în acest domeniu. Primele tatuaje le-am făcut pe piele artificială, după care am trecut la piele de porc și, în final, pe prieteni 🙂
– Cum este privit „tatuajul” în socieatea românească actuală? Mai este el un gest atât de șocant cum era mai demult?
– România, din păcate, nu are încă deschiderea pentru a accepta această forma de artă sută la sută. Totuși, e mai bine decât acum 10 ani, din simplul motiv că omul e mai informat și a aflat mai multe despre această artă a tatuajelor… deci aș putea zice că suntem pe drumul cel bun.
– Tu câte tatuaje ai? Ți le-ai făcut singur?
– Eu am 3 tatuaje, dintre care unul l-am făcut singur pentru că, la vremea respectivă, nu prea aveam pe cine exersa în afară de mine :)) Aș fi vrut să am mai multe tatuaje, dar meseria de dentist nu mi-a permis acest lucru … dar este vreme 🙂
– Care sunt cele mai cerute modele?
– Modelele cele mai cerute diferă de la perioadă la perioadă… Acum câțiva ani erau la modă sârma ghimpată, tribalele, literele chinezești etc. iar astăzi se merge foarte mult pe tatuaje realiste, portrete, line and dots tattoo, mandale și trash polka.
– Cât costă un tatuaj?
– Prețul exact nu prea pot să-ți spun, să fiu sincer… dar, de obicei, depinde în funcție de complexitatea tatujului și dacă e color sau alb negru și nu în ultimul rând de mărime. De asemenea, se poate taxa pe oră sau pe cm pătrat. Aici depinde, de la artist la artist.
– Cât de greu se îndepărtează un tatuaj, dacă cineva s-a plictisit de el și nu îl mai vrea?
– Să fiu sincer, nu prea știu foarte multe despre procedeul de îndepărtare al tatuajelor, decât că este foarte dureros :)) deci, alegeți cu grijă când vă faceți un tatuaj!
– Recent, ai participat la International Tattoo Expo 2015 din Cluj. Povestește-ne puțin despre această experiență.
– La „International Tattoo Expo” a fost o experiență de neuitat, unde am cunoscut o grămadă de artiști foarte buni, de la care am avut de învățat și cu care am legat prietenii. Clujul este un oraș deosebit cu oameni calzi, veseli și primitori, deci m-am simțit ca și acasă acolo, lucru care m-a ajutat, dat fiind faptul că a fost prima mea participare și eram stresat din cale afară.
Modelul pe care l-am prezentat a fost ales de mine, deoarece e foarte important să fie un model foarte frumos și complex, care să se ridice la nivelul competiției, dar nu pot zice că diferă cu mult față de modele pe care le fac în mod normal, deoarece, de regulă, aleg cele mai spectaculoase și grele modele, tocmai pentru a evolua. Practic la Cluj a fost un concurs, dar din păcate am ratat podiumul la milimetru, să zic așa. Oricum, premiul pentru mine a fost faptul că am fost ales să particip alături de niște nume foarte mari din industria tatuajelor și promit că la următoare ediție o să iau minim locul 3 🙂
– Există multe astfel de evenimente dedicate tatuajelor în România?
– La noi în țară se organizează frecvent concursuri la nivel local, dar concursurile internaționale sunt mai rare și se ajunge mai greu acolo. La Cluj a fost prima ediție de concurs international, iar la București este a 6-a, dacă nu mă înșel…
– Un mesaj pentru cei care doresc să urmeze meseria de tatuator profesionist?
– Dacă ar fi să dau un sfat pentru cei care vor să se apuce de tatuat, ar fi să stăpânească foarte bine desenul sau pictura, deoarece reprezintă fundația tatuajului. Un alt lucru foarte important ar fi susținere din partea celor dragi: familie, prieteni etc .Cel puțin pentru mine a contat foarte mult faptul că m-a susținut familia și a avut încredere în talentul meu!
Comentariile portalului
Dar ce se întâmplă cu Timiș? Atât l-ați laudat și nu prinde nici macar primul 18 :)).
Ia mai publicați niște expuneri științifico-a unor capete istoricu-culte care să ne expice de ”înfințarea” jandarmeriei ”națională” în ... 185o
==PENSII SPECIALE = SCARBA MI E = MERCENARI LA STAPANIRE ==OM FARA MESTESUG --FARA DUMNEZEU == VORBA VECHE DIN BANAT ==