duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Amenzi pentru abandonarea unor țigle pe domeniul public și pentru incendierea unor deșeuri

  de Special Arad | 12 aprilie 2023, 6:01 PM | Știri Arad

  0

  Comunicat. În data de 11.04.2023, polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului al Direcției Generale Poliția Locală Arad, au constatat și sancționat 3 situații de încălcare a prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.

  În acest sens, în urma efectuării acțiunilor de patrulare pe raza UAT Arad, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, agenții de poliție locală au identificat 3 astfel de cazuri, pe străzile Mușețel, Hunedoarei și Piața Avram Iancu.

  Faptele pentru care s-au aplicat măsurile legale sunt incendierea de deșeuri, rezultate ca urmare a efectuării unor lucrări de salubrizare a două gospodării proprii, respectiv abandonarea unor deșeuri din construcții pe domeniul public (țigle în Piața Avram Iancu).

  Direcția Generală Poliția Locală Arad aduce din nou în atenția cetățenilor modificările legislative aduse Ordonanței Guvernului nr. 92/2021, prin Legea nr. 17/2023, conform cărora sancțiunile contravenționale pentru persoanele fizice au crescut, astfel valoarea prevăzută în actul normativ inițial, cuprinsă între 10.000 lei și 20.000 lei, s-a modificat, fiind cuprinsă între 30.000 și 45.000 lei, în scopul descurajării săvârșirii de contravenții.

  Totodată, începând cu data de 12.01.2023, incendierea oricărui tip de deșeu/substanță, obiect, îngroparea, eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, respectiv abandonarea, aruncarea și/sau ascunderea deșeurilor pot fi încadrate în categoria faptelor infracționale, pedepsindu-se cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, în situația în care cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată.

  Instituția menționează că în scopul prevenirii încălcării actului normativ mai sus menționat, respectiv descoperirii faptelor contravenționale și evitării evenimentelor nedorite, DGPL Arad desfășoară, în toate situațiile în care documentarea realizată a priori indică necesitatea, acțiuni de patrulare, monitorizare, supraveghere și control al managementului deșeurilor, promovând calea dialogului și cooperării, urmărindu-se sensibilizarea opiniei publice, în special cu privire la colectarea separată, prevenirea generării de deșeuri, reducerea aruncării de gunoaie și integrarea acestor aspecte în educație.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.