duminicã, 24 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Amenzi de aproape 110.00 lei pentru pescuit ilegal și comerț ilicit cu produse piscicole

  de Special Arad | 22 aprilie 2023, 12:28 PM | Naţional

  0

  foto: Arhivă

  Polițiștii au aplicat peste 460 de amenzi în valoare de aproximativ 110.000 lei pentru pescuit ilegal și comerț ilicit cu produse piscicole, constatând totodată și 181 de infracțiuni, în primele trei luni ale acestui an, în cadrul unei acțiuni ce a vizat prevenirea și combaterea faptelor de braconaj piscicol.

  Poliția Română informează că în primele 3 luni ale anului, pentru prevenirea și combaterea faptelor de braconaj piscicol, polițiștii au verificat peste 2.700 de obiective și au efectuat 1.609 controale. În urma activităților, au fost indisponibilizate peste 6.400 de kilograme de pește.

  „Polițiștii au desfășurat 1.609 controale, dintre care 4 în apele maritime teritoriale, 532 în apele continentale (fluvii, râuri, Delta Dunării, lacuri, bălți, baraje), 165 în amenajări piscicole şi asociaţii de profil, 569 pe linia legalității transportului peștelui, produselor și subproduselor din pește, 236 pe linia provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării peștelui, produselor și subproduselor din pește și alte 103 controale. Au fost verificate 2.732 de obiective, dintre care 15 depozite, 107 pescării, 12 puncte de debarcare, 24 de centre de primă vânzare, 212 amenajări piscicole, 63 de ambarcațiuni, 116 nave, 1.916 autovehicule și alte 267 de obiective. În urma acțiunilor, polițiștii au constatat 181 de infracțiuni și au aplicat 463 de sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea normelor OUG nr. 23 din 2008 privind pescuitul şi acvacultura, în valoare de 109.930 de lei”, se arată într-un comunicat de presă remis de Poliția Română.

  Ca măsuri complementare, au fost confiscate sau ridicate, în vederea confiscării sau a stabilirii provenienței, 6.411 kilograme de pește, dintre care 1.666 de kilograme de caras, 1.302 kilograme de crap, precum și 1.055 de unelte de pescuit (plase monofilament, plase de pescuit din fir textil, vintire, prostovoale, năvoade, dispozitive electrice), 8 ambarcațiuni și 3 autovehicule.

  Exemple:

  1. La data de 10 martie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați – Serviciul de Ordine Publică, împreună cu personal din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Galați, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură – Serviciul Regional Moldova și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județului Galați, au organizat și desfășurat activități pentru combaterea ilegalităților în domeniul piscicol. În urma activităților desfășurate, au fost întocmite 3 dosare penale și a fost dispusă confiscarea a 75 de kilograme de pește din diferite specii.

  2. La data de 14 martie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt au depistat un bărbat și au descoperit în autoturismul, pe care îl utiliza, 40 de kilograme de pește viu din speciile știucă și baboi, 3 saci cu plase monofilament și 1 barcă pneumatică. Având în vedere cele constatate, a fost întocmit dosar penal. Cantitatea de pește a fost redată mediului natural, iar plasele monofilament și barca pneumatică au fost ridicate, în vederea confiscării.

  3. La data de 27 martie, polițiștii Serviciului de Poliție Delta Dunării au depistat un bărbat, în timp ce oferea spre vânzare pește din diferite specii, aflate în portbagajul unui autoturism. În urma controlului efectuat asupra autoturismului, au fost descoperite 13,6 kilograme de pește din specia somn african și 24,5 kilograme pește din specia hering. Asupra persoanei depistate, a fost găsit un cântar de mână, care era folosit la cântărirea peștelui comercializat fără documente legale. Autoturismul și cântarul au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor. Cantitatea de pește a fost lăsată în păstrare unei societăți de profil. În cauză, se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunii de deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui și altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit ori produselor din pește.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.