vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Amenzi în valoare de 162.000 de lei, aplicate de ANPC în Arad, după isteria din benzinării

  de Andreea Daniela B. | 18 martie 2022, 11:29 AM | Știri Arad

  3

  Isteria de la benzinării care a avut loc în urmă cu câteva zile nu a trecut fără consecințe. Mulți au ales să alimenteze mașinile, dar s-au dus pregătiți și cu recipiente în care să își pună proviziile, unii ajungând să cumpere chiar și o mie de litri de carburant. După ce totul a trecut și românii, implicit arădenii, s-au convins că prețul nu a crescut până la 11 lei pe litru, ANPC a mers în nenumărate stații de distribuție a carburantului și a luat măsuri, aplicând o serie de amenzi.

  Conform unui comunicat din partea ANPC, pe raza județului Arad au fost aplicate 19 amenzi și două avertismente după ce au efectuat în total 20 de acțiuni de control.

  „Seria de controale ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) la stațiile de distribuție de carburant, la nivelul întregii țări, parte a unei tematici de control naționale, inițiată de preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, și coordonată de directorul general, Paul Anghel, aplicând o abordare unitară, la nivelul tuturor județelor, a modului de a verifica felul în care sunt respectate prevederile legii în domeniul protecției consumatorilor de către operatorii economici, pentru maximizarea randamentului acțiunilor, a continuat începând cu 10 martie 2022.
  Astfel, la nivelul județului Arad s-au desfășurat 20 acțiuni de control la stațiile care activează pe raza acestuia, incluzând și magazinele care funcționează în incinta acestora. În urma abaterilor înregistrate, au fost aplicate următoarele sancțiuni: 19 amenzi contravenționale în valoare totală de 162.000 lei și 2 avertismente.

  Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare:
  oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unor produse în valoare de circa 1.500 lei
  – 4 propuneri de încetare a practicii incorecte

  Dintre cele mai frecvente nereguli constatate, menționăm:
  – nerespectarea condițiilor de depozitare
  – practici comerciale incorecte
  – neasigurarea condițiilor necesare de igienizare la desfacerea produselor
  – lipsa prețului afișat
  – neafișarea denumirii societății
  inadvertențe între cantitatea netă menționată pe ambalajul de comercializare al produsului și cântăririle efectuate, prin sondaj, de echipa de control fapta considerata actiune înșelătoare
  – folosirea unor produse și proceduri nesigure, în zona gastro
  – folosirea unor produse congelate, cu arsuri de frig și gheață în exces, fără elemente de identificare-caracterizare traduse în limba română
  – comercializarea unor produse nealimentare neconforme, deteriorate, cu urme rugină,
  deformări și lovituri vizibile”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu a crescut la 11 lei/litru, dar a crescut la peste 8lei/l (de la 7.2). La toti comerciantii. Iar amenzile sunt pentru lucruri care ar trebui verificate permanent, nu doar cu heirup-ul. Nu eu trebuie sa verific ce se vinde, daca e conform legii, normelor etc. , daca respecta gramajul si sa-mi consum nervii si timpul sa ma duc la ANPC sa fac reclamatie in nume propriu si sa astept sa fiu bagat in seama. Sa va dau un exemplu (de la alti vanzatori, nu benzinari): Exista produse in supermarket doar cu distribuitor, fara producator si tara de origine. Si nu unul. Eu nu le cumpar, dar ANPC imi spune mie sa fiu atent ce cumpar, nu ca ei trebuie sa faca controale. Pai ce stiu eu ce trebuie sa fie scris pe o eticheta imposibil de citit (asa mic e scrisul ca ai nevoie de lupa).

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. Asemenea controale trebuie extinse si permanentizate la toate activitățile de comerț și prestări servicii,inclusiv la marile magazine,iar inspectorii sa nu stea în birouri la căldură, iar acest organ ANPC sa nu fie o umbrela pentru răsplătire politica a unor lachei de partid. Chiar o comunicare saptaminala a sancțiunilor aplicate și unităților vizate ar fi benefica,altfel nu își justifica salariile.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.