Amenințările internetului și fenomenul fake news, dezbătute de elevii Liceului „Vasile Goldiș”

  de Raluca Medeleanu | 10 noiembrie 2018, 4:58 PM | Educaţie | Recomandările editorilor

  0

  Aproximativ 50 de elevi de la Liceul Teoretic „Vasile Goldiș” din Arad au aflat în decursul acestei săptămâni, prin intermediul unor workshop-uri legate de siguranța utilizării internetului, care sunt efectele nefaste pe care le produce fenomenul fake news și cum social media are un rol imens în răspândirea lor.

  Workshop-urile au fost organizate de voluntarii înscriși în proiectul „Europe Online”, desfășurat în această perioadă de Asociația Ofensiva Tinerilor din Arad.

  Pericolele știrilor false (fake news) sunt din ce în ce mai evidente, la ora actuală fiind identificate tot mai multe cazuri de reală manipulare a opiniei publice prin diferite știri comandate și „plantate” în mediul online, care au urmări deloc neglijabile. Exemple de acest fel găsim la tot pasul: de la modul în care populația Marii Britanii a fost manipulată să semneze pro-Brexit, la conflictul din Ucraina, alegerile americane, sau chiar „teoria” statului paralel de la noi…

  Mecanismele urmează mereu parcă un șablon: identificarea unui „strop” de adevăr care se exagerează până la asemenea dimensiuni încât să producă acel șantaj emoțional atât de dorit: teamă, panică, furie… care să ne determine să lăsăm rațiunea deoparte și să „dăm la inaintare” cu impulsurile noastre primordiale animalice. „Animalul-om” vulnerabil este, așadar, ușor de direcționat înspre acțiuni din cele mai stupide sau înspăimântătoare. Nu degeaba romanii aveau celebrul dicton „divide și cucerește”.

  Tocmai de aceea este atât de importantă educarea populației, în special celei tinere, către o gândire critică, orientată spre logică și rațiune, determinând-o să nu-i fie frică să-și pună întrebări, să analizeze, să verifice mereu orice informație, prin cât mai multe surse, variate, posibil.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.