duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ambasadorul Chinei în Franța neagă suveranitatea țărilor din fosta Uniune Sovietică. Declarația a stârnit consternare la Paris

  de - | 23 aprilie 2023, 9:03 AM | Internaţional

  0

  Franţa şi-a exprimat sâmbătă seară „consternarea” după declaraţiile ambasadorului chinez în Franţa, scrie stiripesurse.ro, care a negat suveranitatea ţărilor rezultate din Uniunea Sovietică şi a pus sub semnul întrebării apartenenţa Peninsulei Crimeea la Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.

  Întrebat vineri seară la postul francez de informaţii LCI, Lu Shaye a estimat ca ţările fostei URSS „nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţară suverană”.

  Legat de Peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean pe care Rusia l-a ocupat din 2014, el a spus: „Depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

  Ministerul francez de Externe a indicat într-un comunicat că a „luat cunoştinţă cu consternare” despre aceste remarci, cerând Chinei „să spună dacă acestea reflectă poziţia sa, ceea ce sperăm să nu fie cazul”.

  Ucraina a fost recunoscută internaţional „în interiorul frontierelor incluzând Crimeea în 1991 de către întreaga comunitate internaţională, inclusiv China, la căderea URSS, ca nou stat membru al Naţiunilor Unite”, a insistat Parisul, amintind că anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 este „ilegală conform dreptului internaţional”.

  Mai multe AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.