Alpinista cehă Klara Kolouchova a murit pe Nanga Parbat, „muntele ucigaş” din Pakistan





Alpinista cehă Klara Kolouchova a murit în timpul unei ascensiuni pe Nanga Parbat, supranumit „muntele ucigaş” situat în nordul Pakistanului şi al nouălea cel mai înalt vârf din lume (8.125 m), au anunţat vineri autorităţile locale. În aceeași perioadă, românul Horia Colibăşanu a reuşit să ajungă în vârful muntelui, scrie adevărul.ro.
„Suntem profund întristaţi de moartea tragică a renumitei alpiniste cehe Klara Kolouchova , în vârstă de 46 de ani, în timpul expediţiei sale pe Nanga Parbat”, a declarat Karrar Haidri, vicepreşedinte al Clubului Alpin din Pakistan, într-un comunicat.
Kolouchova făcea parte dintr-un grup în care se aflau alpinişti de diferite naţionalităţi, precum şi şase şerpaşi nepalezi. Grupul şi-a început ascensiunea spre vârful Nanga Parbat miercuri, din Tabăra 3, potrivit Clubului Alpin din Pakistan.
Cu toate acestea, Kolouchova a început să aibă probleme de sănătate în Tabăra 4 şi şi-a anulat expediţia, începând coborârea împreună cu unul dintre şerpaşii nepalezi, miercuri seară. În timp ce cobora, alpinista a căzut într-o prăpastie. Cadavrul lui Kolouchova a rămas la locul unde aceasta a căzut, iar o operaţiune de căutare este în curs de desfăşurare pentru a o localiza pe alpinistă, folosindu-se elicoptere ale armatei pakistaneze.
„I-au alunecat picioarele şi a căzut într-o prăpastie”, a declarat pentru AFP Nizam-ud-Din, un înalt oficial local, adăugând că unul dintre membrii echipei sale a raportat decesul.
Nanga Parbat este cunoscut sub numele de „muntele ucigaş” din cauza celor peste 80 de alpinişti care au murit pe versanţii săi de la prima tentativă de ascensiune, în 1895, o performanţă reuşită pentru prima dată de Hermann Bulh în 1953.
Alpinistul Horia Colibășanu a ajuns în vârful muntelui Nanga Parbat
Din grupul de alpiniști făcea parte și românul Horia Colibăşanu, care a reuşit să urce pe Nanga Parbat (8.125 metri) pe 4 iulie 2025, la ora 7.00, atingând astfel al unsprezecelea vârf de peste 8.000 de metri. Ascensiunea marchează o nouă etapă importantă a obiectivului alpinistului de a urca cei 14 optmiari ai planetei.
„Vârf! Astăzi, 4 iulie, la ora 7.00, am ajuns pe Nanga Parbat (8.125 m).Un sentiment de profundă recunoștință după nouă ore de ascensiune. A fost o noapte lungă și grea. Vă mulțumesc pentru gândurile voastre de susținere!”, a transmis el, pe FB.
Comentariile portalului
Bună ziua, e necesar pentru că e vorba despre o lucrare publică, într-un spațiu public, care este folosit de arădeni, care se modernizează pe bani publici, nu pe (...)
Da ,astfel da acțiuni ar fi necesare mai dese,și in municipiu , eu locuiesc pe str Calea Romanilor și aud bubuituri de eșapament la mașini și motociclete !! (...)
Foarte bine fac ca nu strica banii pe prostii