duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Alertă CERT-RO și Cyberint (SRI): Atenție la malware pe telefoanele mobile!

  de - | 31 mai 2021, 8:05 PM | Naţional

  0

  Mai mulți utilizatori au notificat în ultimele zile Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) cu privire la primirea unor SMS-uri dubioase, de la numere din străinătate sau din România, în care erau invitați să-și verifice status-ul coletului. Este o metodă folosită de atacatori pentru a determina utilizatorii să acceseze acel link.

  CERT-RO și SRI (Centrul Național CYBERINT) au cooperat pentru identificarea acestei campanii de malware care vizează terminalele mobile cu sistemul de operare Android și iOS.

  Campania de phishing folosește inclusiv identitatea unei companii de curierat cunoscute, iar mesajele transmise sunt de tip SMS. Utilizatorii sunt invitați să acceseze un link pentru a verifica statusul livrării unei comenzi plasate anterior. Textul din cadrul mesajului este „Pachetul dvs. Este pe drum, urmați-l aici”.

  Dacă link-ul este accesat, pe dispozitivul utilizatorului va fi descărcată o aplicație malware de tip troian, care va extrage din dispozitivul mobil datele despre acesta (model, detalii despre operatorul de telefonie, IMEI etc.), datele asociate cardurilor bancare și operațiunilor efectuate cu acestea, precum și mesajele și apelurile acestuia. De asemenea, aceasta are capabilitatea de a efectua capturi de ecran, de a adăuga și de a prelua evenimente din calendar, dar și de a capta șirurile de caractere introduse de la tastatură. Aplicația solicită permisiuni pentru gestionarea SMS-urilor și a apelurilor, pentru accesarea datelor dispozitivului, a contactelor sau control total asupra dispozitivului.

  Pentru a vă apăra de potențialul malware vă recomandăm să:

  •  Evitați accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute;

  •  Acordați permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități;

  •  Verificați și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile;

  •  Utilizați soluții antivirus și actualizați constant semnăturile acestora (update);

  •  Activați opțiunea de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute;

  •  Actualizați sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.