miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Alertă alimentară în supermarketuri: pepeni stropiți cu un pesticid periculos sunt retrași de pe piață

  de - | 14 august 2023, 6:03 PM | Internaţional

  0

  Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a emis o avertizare în toată Europa, după ce au fost identificați pepeni stropiți cu metomil, un pesticid neautorizat în Uniunea Europeană, care ar fi putut pune în pericol sănătatea oamenilor. Acum, acești pepeni proveniți din Maroc sunt retrași din toate marile supermarketuri.

  Pepenii proveneau din Maroc, spun reprezentanții RASFF, și conțin concentrații mai mari de insecticid decât limitele permise pe piața europeană. Mai exact, a fost descoperită o cantitate de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm, mult peste limita normală de 0,015 mg/kg-ppm. Sistemul european a considerat această situație ca fiind una gravă, motiv pentru care a demarat o investigație în acest sens și a luat măsuri pentru a scoate de pe piaţă lotul cu probleme din toate supermarketurile din Uniunea Europeană.

  „Metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri. Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremurat, slăbiciune musculară și vedere încețoșată”, explică cei de la RASFF, notează Ziarul Românesc.

  „Combinaţia între metomil şi alcool poate afecta sistemul nervos central și periferic și poate provoca insuficiență renală”, au mai avertizat specialiștii care cred că ar fi fost fatal pentru cei care aveau să consume băuturi alcoolice în timpul sau după ce mâncau pepenii cu pesticid.

  Sursa: Știri pe surse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.