Alegeri la Șimand! Florin Deme își pierde mandatul de primar din cauză că a semnat adeziune la două partide!

  de Alin Olteanu | 4 octombrie 2014, 10:23 AM | Recomandările editorilor | Şimand | Știri Arad

  5

  Încă un primar și-a părăsit partidul care l-a susținut în alegeri și a semnat adeziune la un altul. Nimic nou. Însă, când acest primar își reînnoiește jurământul față de partidul său (semnând încă o dată, în perioada în care „Ordonanța Dragnea” este în vigoare, adeziunea, fără să fie obligat),  și după câteva zile semnează o adeziune la un alt partid, atunci e o mare problemă: respectivul edil își pierde funcția și în localitatea pe care a condus-o se organizează alegeri.

  Ei bine, asta a pățit Florin Dema, primarul comunei Șimand. La începutul perioadei în care primarii și alți aleși au putut beneficia de „ordonanța traseiștilor” (perioadă care nu s-a încheiat încă), Florin Dema și-a reînnoit, fără să fie forțat, angajamentul de dragoste cu Partidul Național Liberal, semând adeziunea la PNL în fața secretarei Primăriei Șimand. Însă, atât de mare a fost dragostea față de formațiunea care l-a ajutat să ajungă primar încât, după o săptămână, și „momit” de președintele PSD, Doel Căprar, cu  câteva miliarde de lei (vechi) pentru o nouă grădiniță în Șimand, Florin Dema a semnat o nouă adeziune politică, de această dată la partidul lui Ponta (PSD). Am putea spune foarte ușor că Florin Dema a luat o „țeapă” imensă, fiind probabil prostit de cei de la PSD că poate semna cu câte partide dorește, fără nicio urmare.

  Dar Ordonanța prevede: „ În termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti isi pot exprima in scris si o singura data optiunea cu privire la partidul politic, organizatia minoritatii nationale din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa isi piarda calitatea dobandita in urma alegerilor”. 

  În consecință, dacă Florin Dema nu cade în genunchi în fața deputatului Dorel Căprar și a celorlalți pesediști, ca aceștia să nu uzeze de a doua adeziune pe care a semnat-o el, primarul (adică să nu depună actul la secretara Primăriei Șimand) își va pierde scaunul de primar și în comuna vor fi organizate alegeri.

   


   

  Ordonanța lui Dragnea – „Ordonanța traseiștilor” – publicată în Monitorul oficial

  Luand in considerare ca o premisa determinanta in stabilirea obiectivelor si a strategiilor guvernamentale o constituie armonizarea legislatiei specifice administratiei publice locale in vederea eficientizarii actului administrativ la nivelul cel mai apropiat de cetatean, avand in vedere disfunctionalitatile generate de legislatia in vigoare care constau in faptul ca acestea nu ofera solutii legale pentru „rupturile politice” aparute pe parcursul mandatului autoritatilor locale si pentru remedierea efectelor negative ale acestora asupra continuitatii si stabilitatii activitatii autoritatilor locale, ceea ce pericliteaza satisfacerea nevoilor cole ctivitatilor locale, actualul context socio-politic, preponderent transformarile/modificarile produse la nivelul majoritatii politice care a rezulta t ca urmare a alegerilor locale din anul 2012, a generat efecte negative asupra functionarii autoritatilor publice locale, tinand cont de faptul ca autoritatile administratiei publice locale se confrunta cu blocaje privind indeplinirea conditiilor legale necesare validarii deciziilor care sa asigure stabilitate politica ca urmare a reorganizarii unor partide politice, alia nte politice sau aliante electorale, dupa caz, se impune armonizarea legislatiei specifice acestor categorii de alesi. In mod evident, dificultatile in functionarea autoritatilor deliberative de la nivel local se repercuteaza si asupra functionar ii eficiente si conforme cu programul asumat in fata cetatenilor, a activitatii primarilor, respectiv a presedintilor consiliilor judetene. Vazand si necesitatea eliminarii blocajelor aparute in exercitarea dreptului supleantilor alesi pe listele unei aliante politic e care ulterior s-a reorganizat sau a incetat de a fi ulterior validati, urmare a omisiunii de reglementare a situatiilor rezultate in urma desfiintarii sau reorganizarii unor entitati politice in tim pul exercitarii mandatului, intrucat aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

  Articol unic. –
  (1) Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti isi pot exprima in scris si o singura data optiunea cu privire la partidul politic, organizatia minoritatii nationale din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa isi piarda calitatea dobandita in urma alegerilor
  (2) Optiunea prevazuta la alin. (1) se depune de catre primari, respectiv de catre presedintii consiliilor judetene la autoritatea deliberativa a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective. Optiunea cu privire la partidul politic sau organizatia minoritatii nationale va fi insotita de acceptarea acestuia de catre partidul politic sau organizatia minoritatii nationale pentru care a optat
  (3) Optiunea prevazuta la alin. (1) se depune de catre consilierii locali, consilierii judeteni si de candidatii care au fost inscrisi pe liste si care au fost declarati supleanti la autoritatea deliberativa pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective. Optiunea cu privire la partidul politic sau organizatia minoritatii nationale va fi insotita de acceptarea acestuia de catre partidul politic sau organizatia minoritatii nationale pentru care a optat
  (4) Secretarii unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, in termen de 10 zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (1), au obligatia comunicarii situatiei centralizatoare a alesilor locali la institutia prefectului
  (5) In termenul prevazut la alin. (1) candidatii inscrisi in liste si care nu au fost alesi sunt declarati supleanti in listele respective. In caz de vacanta a mandatelor de consilieri locali/judeteni alesi pe liste de candidati, supleantii vor ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care sunt inscrisi in liste, cu conditia confirmarii in forma scrisa emise de catre conducerea judeteana a partidului caruia ii apartine.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Doamnelor si domnilor, Marele, Unicul, Florinnnnnnnnn Dema!!!!
   Partida Romilor v-a avea primar in Simand, ca doar e ales indiferent de partid…. Mai ramane de vazut daca timpul e factor determinant in ecuatia electorala a domnului Demaaaaaa. Il vor vota oare Simandenii pe Dema, de la Partida Romilor, primar peste 2 luni?? Adevaru-i ca mai merita un mandat….la fel de lung ca primul….

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.