duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Alcool versus droguri, la volan, în județul Arad

  de Ioana Costaș | 3 septembrie 2023, 8:11 AM | Știri Arad | Topic special

  1

  Tragediile rutiere din ultimele săptămâni – soldate cu moartea unor tineri – provocate de șoferi care s-au urcat la volan în timp ce se aflau sub influența drogurilor, au șocat o țară întreagă. Accidentele au avut loc unul după altul și se desfășurau după același „scenariu” sumbru: un șofer aflat sub influența drogurilor s-a urcat la volan și a provocat un accident mortal. În doar câteva zile au avut loc trei accidente, astfel încât s-a ridicat întrebarea: Câți șoferi conduc sub influența drogurilor?

  O întrebare pe care am adresat-o Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Arad: Câți șoferi au fost depistați, în județul nostru, conducând sub influența drogurilor și câți sub influența alcoolului?

  În lumina ultimelor evenimente am fi fost tentați să credem că pe primul loc sunt conducătorii auto care au consumat droguri, însă cifrele arată altceva. Numărul șoferilor depistați la volan în timp ce se aflau sub influența alcoolului este mult mai mare decât cel al condcătorilor auto prinși sub influența drogurilor.

  Potrivit IPJ Arad, între 1 ianuarie și 31 iulie 2023, pe raza judetului Arad, au fost constatate 129 de infracțiuni de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența alcoolului și 29 de infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.

  Alți 134 de conducători de vehicule au fost sancționati pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice (valoare de pană la 0,39 mg/l alcool pur în aerul expirat în alcooltest).

  În aceeași perioada a anului 2022, cifrele au fost puțin mai mici în ceea ce privește infracțiunile de conducere a unui autoturism sub influența alcoolului și mai mare în privința consumului de droguri.

  „Au fost constatate 123 infracțiuni de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului și 34 de infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. Au fost constatate 141 de fapte contraventionale de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice (valoare de pană la 0,39 mg/l alcool pur în aerul expirat în alcooltest)”, au transmis reprezentanții IPJ Arad.

  Cel mai des întâlnite substanțe psihoactive, depistate în urma testării cu aparatul DrugTest, au fost metamfetamina și cannabis-ul.

   

  Citește și: Mașini parcate pe Bulevardul Decebal, distruse de un șofer aflat sub influența alcoolului și a metamfetaminei

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.