Alarmă falsă la Ineu: „Nu se confirmă evoluția focarului”

  de Special Arad | 24 November 2017, 12:21 PM | Știri Arad

  0

  Știri Arad. Alarmă falsă la Ineu, localitate în care s-a răspândit zvonul unui focar epidemiologic după ce un număr de 57 de elevi au lipsit de la școală. O echipă de epidemiologi din cadrul DSP Arad s-a deplasat la Ineu, iar concluziile le puteți citi în comunicatul de mai jos.

  Comunicat de presă

  Referitor la evenimentul de sănătate publică înregistrat la Ineu facem următoarele precizări

  În data de 23.11.2017 medicul școlar și conducerea unității  școlare notifică la DSP Arad existența unui număr de aproximativ 50 de copii cu simptome de vărsătură și diaree.  Aspectele sesizate  au  fost verificate de specialiști din cadrul DSP Arad  atît la școala gimnazială  cât și la Compartimentul Primiri Urgențe din Ineu. În unitatea de învățământ sunt înscriși 371 de elevi, la momentul controlului fiind absenți 57, în condițiile în care în mod obișnuit, din informațiile furnizate de dl director adjunct, media zilnică a elevilor absenți este de 25. În periaoada 21-23.11.2017 la CPU Ineu s-au prezentat 8 pacienți cu vârste cuprinse între 11-13 ani, acuzând grețuri, vărsături și diaree. Toți pacienții au avut forme ușoare de boală, refuzând internarea. 3 dintre aceștia au fost investigați privind o posibilă patologie infecțioasă, coproculturile fiind negative la fel și investigațiile pentru patologia virală.

  Prezumând că, toți pacienții sunt din aceeași clasă, medicul care a consultat în CPU cei trei pacienți din data de 21.11.2017 a recomandat conducerii școlii oprirea activităților didactice la clasa respectivă. Recomandarea a fost urmată și începând cu data de 22.11.2017, toți cei 29 de elevi înscriși nu au mai frecventat școala.

  În unitatea școlară starea generală de igienă este corespunzătoare, există substanțe dezinfectante și se utilizează conform indicațiilor de utilizare. Unitatea este racordată la rețeaua de apă a orașului, nu au fost semnalate avarii sau întreruperi de furnizare a apei potabile, organoleptic nu s-au sesizat modificări ale potabilității. Calitatea apei  furnizată de uzina din localitate a fost verificată prin analize de laborator atât microbiologic, cât și fizico-chimic în data de 20.11.2017, fără să se constate neconformități.

  Au fost prelevate, în vederea analizării la Laboratorul din cadrul DSP Arad,  probe de apă potabilă, probe din produsele alimentare acordate prin programul Laptele și cornul; de asemenea pentru verificarea eficienței dezinfecției au fost prelevate teste de pe suprafețe din săli de clasă și grupuri sanitare.

  Au fost făcute următoarele recomandări: intensificarea acțiunilor de educație pentru sănătate cu privire la igiena personală și colectivă; efectuarea triajului epidemiologic zilnic pâna la eliminarea riscului de transmitere a eventualei patologii infecțioase;efectuarea unei operațiuni suplimentare de dezinfecție a tuturor spațiilor din unitatea de învățământ; notificarea de îndată a DSP Arad cu privire la apariția oricărui eveniment legat de sănătatea elevilor.

  În ultimele 24 de ore  la unitatea de primiri urgențe din localitate nu au fost înregistrate alte cazuri de patologie digestivă la copii.

  În concluzie, nu se confirmă evoluția focarului cu 50 de cazuri de boală cu simptomatologie digestivă, semnalat de medicul cabinetului școlar și conducerea unității școlare.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.