sâmbãtã, 25 mai, 2024

Special Arad Logo

  Ajutor bănesc pentru plata facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie. Prima tranșă de bani, disponibilă din 20 februarie

  de - | 12 ianuarie 2023, 6:54 PM | Naţional

  0

  Printr-o ordonanță apărută în luna decembrie, Guvernul a stabilit că pensionarii și alte persoane cu venituri mici vor primi, în acest an, un ajutor bănesc pentru plata facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie. Acum, printr-un proiect de ordonanță adoptat de Executiv miercuri, se modifică și completează regulile inițiale ale ajutorului pentru energie, astfel încât procedurile să asigure distribuirea eficientă a voucherelor în valoare totală de 1.400 de lei. Printre altele, după cum s-a stabilit miercuri, sumele destinate cumpărării lemnelor de foc vor putea fi încasate și în numerar, iar banii vor putea fi obținuți și în cazul în care, la o adresă de domiciliu, figurează unul sau mai mulți colocatari, dar care nu locuiesc efectiv acolo.

  O primă modificare ce apare în proiectul de ordonanță aprobat miercuri de Guvern vizează modificarea OUG 166/2022, prin care este introdus ajutorul pentru energie, în sensul permiterii ridicării sumelor de la stat, în cazul lemnelor de foc, și în numerar.

  Mai exact, ca excepție de la regula generală, care stabilește că ajutorul de 1.400 de lei se primește prin mandat poștal, beneficiarii vor putea încasa în numerar, la oficiile poștale, sumele plătite pentru procurarea lemnelor de foc pentru sezonul rece 2022-2023.

  Pentru a putea încasa suma în numerar, beneficiarii de sprijin vor trebui să prezinte următoarele documente justificative:

  • cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;
  • actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
  • documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada că a achiziționat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative și dovada achitării acestora către furnizorul de lemne de foc (de exemplu, aviz de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale);
  • în situația în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu decât cel care este inscripționat pe cardul de energie, contractul privind furnizarea materialului lemnos la domiciliu sau reședință împreună cu declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la adresa unde locuiește.

  Acesta “este un mecanism în favoarea beneficiarilor, care să permită, pentru astfel de situații, decontarea sumelor achitate în numerar, mai ales (…) în zona localităților rurale, după cum sublinia Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene, la finalul ședinței Guvernului.

  O altă schimbare apărută în legătură cu schema de ajutor pentru energie vizează situațiile în care beneficiarii au colocatari, dar aceștia nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu pot fi radiați de la adresă, caz în care beneficiarii riscă să nu mai primească banii de la stat (colocatarii au venituri și duc venitul mediu pe membru de familie la locul de consum peste plafonul legal de 2.000 de lei).

  Prin modificările de miercuri, beneficiarii aflați în astfel de situații (cei excluși din listă primesc o înștiințare în acest sens) vor putea solicita primăriei de domiciliu desfășurarea unei anchete sociale care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum.

  În acest caz, autoritățile trebuie să finalizeze ancheta socială în termen de cel mult zece zile lucrătoare de la data primirii solicitării.

  Nu în ultimul rând, a fost stabilită o măsură pentru situațiile în care beneficiarii au domiciliu fără nomenclator stradal (denumirea străzii și număr administrativ).

  Potrivit ministrului, această situație e de așteptat să apară „la sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici e posibil ca beneficiarii noștri să figureze toți la o singură adresă.

  În aceste cazuri, printr-un sistem de declarații pe propria răspundere și cu informațiile culese din teren de către Poșta Română, se vor obține informații despre beneficiari şi se va clarifica situația domiciliului, respectiv a situaţiei locative raportate la locul de consum.

  Valoarea sprijinului pentru plata facturilor la energie este stabilită la 1.400 de lei, bani ce vor fi acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei: în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, și în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

  De principiu, banii pentru compensarea facturilor la energie se vor primi sub forma unui certificat de beneficiar emis și tipărit pe suport hârtie, numit card de energie, sumele primite urmând a se transfera furnizorilor de energie prin mandat poștal, prin intermediul Poştei Române.

  Așa cum a anunțat Marcel Boloș miercuri, prima tranșă de bani va putea fi folosită pentru plăți începând din 20 februarie.

  Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OG trebuie publicat în Monitorul Oficial.

  Sursa: avocatnet.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.