duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ai primit acasă un nou contract Enel? Ce se întâmplă dacă îl semnezi sau preferi să nu îl bagi în seamă

  de Special Arad | 17 iulie 2017, 11:15 AM | Administraţie

  2

  Facturile la lumină pe ultimele luni, trimise de Enel Energie, sunt însoţite de câtre un nou contract. Clienţilor li se recomandă să-l completeze şi să-l returneze, în termen de maximum 30 de zile de la primire.

  Noile contracte trimise de Enel sunt însoţite de un plic autoadresat, a cărui returnare pe adresa companiei nu implică niciun cost pentru clienţi. Aşadar, cei care vor să semneze un nou contract de furnizare a energiei electrice trebuie doar să completeze contractul, să-l semneze, să introducă unul din cele două exemplare semnate în plicul autoadresat, iar plicul să-l pună la poştă.

  De ce procedează Enel la semnarea unui nou contract

  Transmiterea noului contract de furnizare a energiei electrice de către Enel este o acţiune legală, derulată în baza Ordinului ANRE 88/2015, cu termen de finalizare 30 septembrie 2017, care vizează clienţii casnici şi noncasnici gestionaţi în piaţa reglementată. Conform Ordinului ANRE 88/2015, Anexa nr. 1, contractele pot fi încheiate pe perioadă nedeterminată sau până când clientul final uzează de dreptul de eligibilitate. Nerespectarea termenului de 30 de zile nu implică întreruperea furnizării energiei electrice către clienți. Totuşi, conform Ordinului ANRE 88/2015, art. 5, la 1 octombrie 2017 încetează valabilitatea contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate în baza Deciziei preşedintelui ANRE nr. 57/1999. Art. 5, alin. 6 arată că termenul-limită de încheiere a contractelor comunicate de furnizorii de ultimă instanță, conform dispoziţiilor alin. (3) şi (4) este 1 octombrie 2017. Cu 30 de zile înainte de termenul-limită, dar nu mai devreme de 30 de zile de la comunicarea contractului în vederea semnării, furnizorul de ultimă instanţă transmite clienţilor finali proprii care se încadrează în excepția de la alin. (5) şi cu care, până la acea dată, nu a încheiat contractul de furnizare a energiei electrice conform dispoziţiilor prezentului ordin, o notificare de reziliere a contractului de furnizare a energiei electrice încheiat în temeiul contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice aprobate prin decizia preşedintelui ANRE nr. 57/1999, cu modificările ulterioare.

  Așadar, noul contract se semnează pe perioadă nedeterminată, dar poate fi reziliat, fără costuri suplimentare, atunci când clientul optează pentru un alt furnizor de energie electrică. Dacă termenul de 30 de zile este depăşit, furnizarea energiei nu se întrerupe, dar un nou contract va trebui semnat, cel târziu până la 1 octombrie 2017, fie cu Enel, fie cu un alt furnizor.

  Juriștii atenționează asupra aspectului că acest contract (trimis de Enel), la fel ca toate contractele pentru furnizare de utilităţi, este unul de natură să prindă clientul. Articolul 13 din contract forţează clientul să accepte să fie preluat de un alt furnizor ales de către acesta, în cazul în care furnizorul Electrica îşi pierde această calitate. Consider că toţi clienţii ar trebui să uzeze de dispoziţiile Ordinului 105/2014 al ANRE şi să îşi aleagă furnizorul de energie electrică în funcţie de costurile finale de furnizare, cât şi de flexibilitatea furnizorului în ceea ce priveşte adaptarea clauzelor contractuale pentru fiecare client în parte (durata contractuală, stabilirea de costuri diferenţiate în funcţie de anotimp, modalităţi de încetare a contractului etc.)”.

  Alternative sunt Digi și Engie

  La Digi Energy, preţul propriu de furnizare a energiei electrice pentru clienţi casnici este de 0,165 lei/kWh, fără TVA, la care se adaugă tarifele reglementate de ANRE. Dacă eşti deja client Digi, ai mai multe reduceri.
  La Engie, preţul final este de 0,388 lei/kWh. Există şi o ofertă, cu 36 de luni preţ fix şi 50 la sută reducere în primele două luni.
  Enel, cu preţuri între 0,1691 şi 0,7946 lei/kWh, compensează prin cea mai mare varietate de oferte.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.