joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Adicția de medicamente – o problemă a secolului nostru…

    de Special Arad | 29 martie 2015, 5:10 PM | Sănătate | Stuff

    0

    Când se discută despre dependență, oamenii tind să se gândească la substanţe precum heroina, cocaina, alcoolul sau tutunul. Totuși, multe dintre preparatele farmaceutice, disponibile doar pe bază de prescripție medicală, sunt, de asemenea, adictive. Dacă o persoană dezvoltă toleranță la unul dintre medicamentele bazate pe prescripție medicală și începe să ia doze mai mari – de cele mai multe ori rezultatul este neplăcut.

    Abuzul de medicamente prescrise legal stă la baza majorităţii vizitelor la Urgenţă„, notează Hollister (1991). De asemenea, abuzul de medicamente prescrise este una din fenomenele cu cea mai rapidă dezvoltare în rândul adolescenților. Dacă ratele consumului de tutun și alte substanţe se află în scădere sau au ajuns la un echilibru, rata abuzului de medicamente prescrise a crescut în anii din urmă.

    Ce tipuri de medicamente stau la baza vizitelor la Urgenţe?

    Uneori ceea ce se vorbeşte despre medicamente este mai periculos decât suntem tentați să credem. Valiumul este un bun exemplu. La mijlocul anilor ’70, prescrierea medicală a acestui medicament era extrem de comună, el părând complet sigur datorită publicității pe scară largă ce i se făcea în revistele medicale. După ce consecințele dependenței de Valium au devenit cunoscute, numărul de prescripții a scăzut. Către sfârșitul secolului, abuzul de benzodiazepine era relativ rar.

    Oxycontinul, o formă extrem de concentrată de opiacee analgezice, a devenit o problemă a drogurilor în prima decadă a anilor 2000. Mulți oameni au ajuns dependenți de medicament după prescrierea lui în urma intervențiilor chirurgicale sau a leziunilor dureroase. Pe măsură ce medicamentul intra în atenția hoților, spargerile la farmacii se întețeau. Inițial, producătorii de oxycontin l-au promovat ca fiind mai puțin adictiv decât alte forme de opiacee; în fapt, medicii aflați în căutarea unor alternative sigure la analgezicele adictive, așa cum era morfina, au făcut vânzări majore din acest medicament. Dar, cum Oxycontin s-a dovedit ulterior a fi la fel de adictiv ca ruda lui chimică morfina, poate chiar mai mult decât aceasta, în 2007 producătorii medicamentului au fost obligați să plătească o hotărâre de multe milioane de dolari pentru publicitate falsă.

    Sursa: Scientia.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.