Adam Müller-Guttenbrunn va fi omagiat la Zăbrani, în cadrul proiectului „Galeria Scriitorilor Arădeni”

  de Special Arad | 23 July 2017, 2:04 PM | Cultură

  0

  Adam Müller-Guttenbrunn este scriitorul ce va fi omagiat în cadrul următorului  eveniment din cadrul proiectului „Galeria Scriitorilor Arădeni”, derulat de Biblioteca Județeană „Alexandu D. Xenopol” Arad.

  Manifestarea va avea loc la Zăbrani, locul nașterii scriitorului, la muzeul ce-i poartă numele, marți, 25 iulie, de la ora 12.00, invitați speciali fiind Mario Stoica, director al Liceului Teoretic „Adam Müller-Guttenbrunn” din Arad, Horia Truță, istoric, și Doru Sinaci, director al Centrului Cultural Județean Arad.

  Adam Müller-Guttenbrunn s-a născut în mijlocul unei comunități de șvabi de pe Valea Mureșului, fiu al unor țărani din Guttenbrun (azi, Zăbrani). A urmat școli în limba germană, în localitatea natală, la Sibiu și Timișoara, acolo unde ulterior a și practicat diferite meserii.

  În 1870 a plecat la Viena, dar fost nevoit să lucreze ca telegrafist la Linz și Bad Ischl. Între timp a studiat ca autodidact, scriind și piese de teatru. Abia în 1879, când lucrările sale ajung pe biroul directorului teatrului din Viena, reușește să se mute în capitala Imperiului Austriac. Acolo unde a fost, pe rând, funcționar, foiletonist și critic de teatru.

  Între 1893-1896 a fost director la Raimundtheater din Viena, iar între 1898-1903, director al proaspăt fondatei instituții Kaiserjubiläums-Stadttheater (teatrul orășenesc jubiliar), azi Volksoper (opera populară).

  Într-o parte semnificativă a operei sale literare (Micul șvab, Iakob și fiii săi, Clopotele meleagului natal, etc.), Adam Müller-Guttenbrunn redă cu emoție frumusețea satului din zona bănățeană a Aradului, cu obiceiurile, tradițiile și îndeletnicirile sale din secolul XIX.

  Pentru valoarea întregii sale opere literare, teatrale și filosofice, în 1922 Universitatea din Viena i-a conferit lui Adam Müller-Guttenbrunn titlul de „Doctor Honoris Causa”, iar Guvernul Român i-a acordat, în același an, Medalia „Bene merenti”, clasa I.

  Adam Müller-Guttenbrunn s-a stins din viață la 71 de ani (1923), mai multe instituții culturale și de învățământ din zona de vest a țării purtându-i numele.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.