Acum 45 de ani a apărut 4004 Intel, bunicul tuturor computerelor din lume





Primul procesor de la Intel avea un singur chip şi se numea 4004 iar data de apariţie a fost 15 noiembrie 1971. Procesor pe 4 biţi cu 2300 de tranzistoare, pe frecvenţa de 740 Hz.
Sunt detalii tehnice, iar acest 4004 arată mare şi caraghios astăzi. Fără el însă s-ar fi scris altfel istoria computerelor şi, bineînţeles, cea a vieţii noastre de fiecare zi. Computerele sunt marele pas spre o democratizare a informaţiei, o memorie socială, o planificare a vieţii şi spre inovaţii de tot felul, cu date mult mai precise. Astăzi este greu să ne vedem viaţa fără un computer, iar acest 4004 nici mai nu există altfel decât ca obiect de muzeu…
„Un computer în muzeu? E funny, dar neesenţial. Noi avem unul mai performant în mâinile noastre! 4004 în puterea şi istoria lui a apropiat lumile vizibile şi invizibile. A vorbit de felul în care o inovaţie oricât de puternică ar fi, dacă nu aduce lumea împreună, nu face doi lei. Acest 4004 astăzi e mai actual ca oricând într-o lume dominată de troli, aversiune şi avataruri. E el vinovat? 4004 este o bucată cu siliciu. Noi îl facem să roşească uneori”, scrie Mediafax.
Mai multe detalii pe newsroom.intel.com
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)