sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Accident chimic în vestul țării. ISU a intervenit la o scurgere de substanță periculoasă

    de - | 11 februarie 2023, 9:48 AM | Regional

    0

    imagine cu rol ilustrativ

    O scurgere de substanță chimică periculoasă s-a produs în urma unui accident chimic la o fabrică din vestul țării, ieri după-amiază. ISU a mobilizat forțe sporite pentru intervenție la o societate care fabrica spumă poliuretanică în județul Timiș, la Buziaș.

    Un echipaj CBRN și o ambulanță SMURD pentru victime multiple au fost trimise în zonă.

    Accidentul s-a petrecut într-o hală a firmei, unde s-a produs o deversare de izocianat din niște butoaie neasigurate.

    Accidentul chimic a fost semnalat de angajați

    Toți cei 28 de angajați aflați în interior s-au autoevacuat și au dat alarma. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

    La fața locului s-au deplasat 20 de pompieri, cu un echipaj de intervenție în cazul accidentelor chimice – biologice – radiologice sau nucleare și autospeciala SMURD de victime multiple. Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgenta au izolat zona și au început să facă cercetări.

    „În urma efectuării măsuratorilor de către echipajul CBRN, nu au fost detectate substanțe toxice în aer”, au transmis reprezentantii ISU Timiș.

    Ce este și ce efecte are izocianatul

    Restul izocianat este o grupă funcțională cu formula generală R–N=C=O, un ester al acidului izocianic. Este întrebuințat ca reactiv specific la identificarea alcoolilor și fenolilor. După numărul grupărilor – N=C=O conținute în moleculă, sunt mono-, di-, tri- sau poliizocianați. Diizocianatul este folosit ca materie primă pentru fabricarea de fibre sintetice, adezivi, elastomeri și lacuri.

    Izocianatul este nociv în cazul în care este inhalat. Substanța duce la iritarea gravă a ochilor și a pielii, poate provoca simptome de alergie sau astm sau dificultăți de inhalație, poate irita căile respiratorii și, în cazul expunerii prelungite sau repetate, poate leza organele interne. De asemenea, este susceptibilă de a provoca cancer.

    Au fost anunțate Garda de Mediu și Poliția.

    Cel mai mare accident chimic din România

    Pe data de 24 mai 2004, la ora 5:50 în comuna Mihăilești, județul Buzău, pe DN2 (segment din drumul european E85), la 32 de kilometri sud de Buzău, a avut loc o explozie datorată accidentului unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu.

    Bilanțul victimelor arată că au fost 18 morți (dintre care șapte pompieri, trei localnici și doi jurnaliști ai postului TV Antena 1) și 13 răniți grav.

    Un crater cu adâncime de 6,5 metri și un diametru de 21 metri s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperișurile mai multor case din zonă.

    Cei trei reprezentanți ai firmelor care au asigurat transportul și livrarea azotatului de amoniu, Ionel Ionuț Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Gună, patronul Mihtrans SRL și Ion Gherghe, fost director al combinatului Doljchim din Craiova au fost condamnați la câte patru ani de închisoare.

    sursa: opiniatimisoarei.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.