Update Academicianul Eugen Simion, premiat cu Medalia de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“ pe anul 2018

  de - | 18 decembrie 2018, 8:47 PM | Internaţional

  0

  (foto: oamenidepoveste.ro)

  UPDATE – Erată. În urma investigației realizate de revista Scena9, a ieșit la iveală faptul că comunicatul de presă emis de Academia Română în care era anunțat că Eugen Simion primise medalia de aur „Alfred Nobel” este o știre falsă.

  Mai multe detalii, aici.


  Eugen Simion, preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, a fost recompensat cu Medalia de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“ pe 2018, acordată de Societatea Internaţională de Filologie, scrie adevarul.ro. 

  De aproape un secol, Societatea Internaţională de Filologie acordă, o dată la cinci ani, Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, în semn de înaltă recunoaştere a valorii de excepţie a lucrărilor în domeniul gramaticii sau criticii şi istoriei literare.

  Anul acesta, Medalia de Aur a Filologiei i-a fost oferită academicianului Eugen Simion, prin votul celor două sute de universităţi din toată lumea, membre ISP, potrivit news.ro. Este pentru prima dată când medalia îi revine unui specialist român.

  Printre medaliaţii cu aur: Umberto Eco şi Noam Chomsky

  De-a lungul timpului, între laureaţii Medaliei de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“ s-au numărat prinţul Nikolai Trubeţkoi (1936), lingvistul danez Louis Trolle Hjelmslev (1956), lingvistul Roman Jakobson (1981), semioticianul Yuri Lotman (1991), teoreticianul literar Umberto Eco (2001), sinologul Göran Malmqvist (2011).

  Academicianul Eugen Simion este critic şi istoric literar, eseist şi editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti. A predat cursuri de cultură şi civilizaţie românească la Université Paris IV (Sorbonne) şi a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). În prezent, este director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.

  Sursa: Adevărul

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.