vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    A trecut în neființă intransigentul Ion Cotoară, ultimul secretar județean arădean al PCR pe probleme economice

    de Lucian Dănilă | 4 iunie 2018, 4:03 PM | Povești despre oameni | Topic special

    9

    Informația ne-a venit pe căi informale, explicația fiind că Ion Cotoară a dus o viață discretă după 1989, mult mai discretă decât în cei cinci ani de dinainte, atunci când, sosit din Teleorman, a controlat cu mână de fier viața economică a județului.

    Ion Cotoară s-a născut, în 1935, la Gârbova, județul Alba, ajungând la Brașov imediat după război, acolo unde și-a făcut studiile, începând de jos, așa cum îi șade bine unui adevărat activist de partid.

    A început cu Școala Profesională de pe lângă Uzinele Tractorul, după care între 1952-54 a terminat vestita Universitate Muncitorească, ca între 1965-70 să-si completeze studiile la Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic Brașov. Desigur nu putea lipsi nici Universitatea de partid „Ștefan Gheorghiu” pe care a terminat-o la fără frecvență.

    În tot acest timp, până să ajungă activist de elită, a lucrat în meserie, mecanic de motoare de avion la Metrom Brașov, apoi șef de echipă si maistru la „Steagul Roșu”, uzina de camioane a României Populare.

    În 1963 este anul în care trece în politică, după ce intrase în partid în 1957, devenind lector la Școala de Partid din Brașov. După doar un an devine secretar municipal de partid la Turnu Măgurele, vicepreședinte al Consiliului de control muncitoresc din Teleorman iar din 1975 si până în 1984 secretar pe Teleorman pe probleme economice.

    Ajunge așadar, în conformitate cu regula introdusă de Ceaușescu de „rotire a cadrelor” secretar cu aceeași poziție în Arad, un județ mult mai dezvoltat dar și mult mai complicat decât Teleormanul.

    Probabil ca o recompensă, tot în acel an devine membru supleant al CC al PCR, intrând astfel în elita exclusivistă a activiștilor, o promisiune pentru o viitoare carieră la cel mai înalt nivel.

    I-a mers vestea foarte repede, fiind intransigent și dur atunci când venea vorba de realizarea planului economic, întâlnirile sale cu conducerile marilor întreprinderi din Arad, în frunte cu Uzina de Vagoane, devenind foarte repede elemente ale bârfelor locale, asta ca să nu spunem cu un termen care pe vremea aceea nu exista: adevărate legende urbane.

    cotoara 2

    Spre deosebire de ceilalți secretari, în frunte cu timișoreanca Elena Pugna, prim-secretar județean în momentul Decembrie 1989 sau cu vestitul secretar moldovean cu propaganda, Floareș, Ion Cotoară, după marea schimbare a rămas la Arad cu familie cu tot, scufundându-se încet-încet într-o anonimitate din care nu a mai iesit până la moarte.

    Cu toate acestea, spre onoarea sa, a rămas un comunist convins, considerând că socialismul a fost deturnat iar evenimentele din Decembrie 1989 au readus în țară rapacitatea inumană a capitalismului.

    Cu toate acestea, din câte ne-am putut da seama de pe profilul său Facebook, unde avea șase prieteni, ultima postare fiind de la începutul anului 2015, urmărea cu interes PSD-ul, mai ales pe cel din timpul lui Năstase si Ponta.

    Din informațiile primite, tot informal si neoficial prin fiica sa, Ion Cotoară va fi înmormântat la Brașov.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. A crezut intr-o himera… utopie! si ne-au obligat pe toti sa facem asta!
      Vremurile in care ne bucuram sa gasim la librarie o carte din literatura universala, dar trebuia sa o cumparam la pachet cu o alta ideologica… Comert comunist… Astazi sunt cei cu miliardul in cont, vorbim in euro… din patriotism au parasit moneda nationala… Mai intai insa -au arat fabricile si uzinele si au trimis comertul si turimul in off shore, au barbierit muntii, au jefuit bancile-.
      Noi ceilalti ar fi trebuit sa murim sa nu se descopere aceste magii cosmogonice implementate de comunismul cu chip uman, altfel spus mafia kgb-ista…

      +4 voturi
      +1
      -1
    2. Era ateu de a trecut in neființă? Luci, de la tine am pretentii! Greșeală e intenționată? Sau la facultate toți ziariștii ați avut același profesor de la care ați învățat acest clișeu cu „a trecut in neființă”!
      Urma la sfârșit sa scrii ” Dumnezeu să-l ierte!” si totul era perfect.

      +2 voturi
      +1
      -1
        • O fi fost el ateu, sau nu, cine știe, dar cu siguranță nu a trecut in neființă! Ca creștin nu cred in neființă si cred ca nici Luci!

          „A trece”, inseamna miscarea de tranzitie dintr-un mediu in altul, de la o stare la alta, de la un mod de existenta la alt mod de existenta. Or, in cazul de fata, verbul nu are si nu poate avea obiect, de vreme ce nefiinta e negarea oricarui mediu, a oricarei stari, e negarea oricarui mod de existenta si a existentei insasi. In nefiinta nu se poate trece, pentru ca nu ai unde, cum si in ce, ea definindu-se pe sine ca non-existenta, ca neant. Neantul insa nu e ceva in sine, ci un simplu concept cu care se opereaza in filosofie, asa cum in matematici se opereaza cu numarul negativ. Agramatismul expresiei e pe masura celui ce a nascocit-o!

          +2 voturi
          +1
          -1
          • Nu ar trebui sa va apucati de ontologie (teoria existentei) fara calificarea necesara. Ati fi surprins, daca ati aprofunda, ca nu in toate sistemele nefiinta inseamna neant, pe de alta parte exista o orientare care neaga orice fiintare dincolo de cel cunoscut de noi. Sunt teorii filozofice, de neverificat in practica. E mai bine sa nu calificati Dumneavoastra gramatical expresii pe care nu le intelegeti sau le intelegeti doar asa cum ati fost invatat intr-un mediu limitat. Si inca ceva, mai exista o alta orientare care sustine ca totul este trecere…ma rog, asta mai mult daca va hotarati sa aprofundati dimensiunea filozofica a existentei Dumneavoastra…

            +2 voturi
            +1
            -1
    3. Imi cer scuze daca deranjez cu comentariul meu, dar nu cred ca intr-un articol de ziar ar trebui sa se scrie ” prin fiică-sa”. Denota lipsa de respect , superficialitate si atitudine de mahala. Parerea mea e ca un ziarist trebuie sa scrie atat corect gramatical ( si e scris corect) , cat si corect moral . Trebuia scris ” prin fiica sa”.
      Multumesc.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.