A supraviețuit cancerului, iar acum, cu un singur plămân, o arădeancă se chinuie să trăiască cu o pensie mizeră

  În țara numită România, mereu există bani. Există pentru de toate, mai puțin pentru ce contează cu adevărat. De câte ori nu am auzit că s-au cheltuit zeci de mii de euro pentru o paranghelie, ori pentru mașini scumpe ale unor instituții… dar, cumva, cumva, când vine vorba de viața omului, de sănătate, de trai… mereu portofelul rămâne gol.

  Am citit cu mare tristețe mesajul primit pe adresa redacției din partea unui arădean mâhnit, scârbit de lumea în care mama lui bolnavă trebuie să se zbată să trăiască. După peste 30 de ani de muncă, este nevoită să plătească cheltuielile, să-și cumpere medicamentele și mâncarea cu o pensie de mizerie. „Vă mulțumim, dragi conducători ai acestei țări, că voi vă dați pensii de 20.000 lei pentru 10 ani, în care ați frecat menta, iar maică-mea, după 30 de ani de muncă, primește «enorma» sumă de 692 lei”, transmite în lehamite arădeanul.

  „Menționez că maică-mea trăiește cu un singur plămân, a fost operată de cancer, boala a făcut-o în timp ce lucra pentru această țară, iar acum primește răsplata pentru munca ei”, ne-a mai scris acesta.

  Arădeanul ne-a mai spus că în urmă cu 3 ani, mama lui avea pensia de 600 lei, după care s-au făcut niște măriri și a ajuns la 800 lei, dar că astăzi a primit vestea cum că trebuie să i se taie 108 lei.

  Casa de Pensii: Nu e o tăiere, e o recalculare

  Dorind să aflăm dacă se poate face ceva pentru a veni în sprijinul femeii sau dacă cumva s-a comis vreo eroare de calcul, am apelat la Casa Județeană de Pensii Arad. Directoarea Mihaela Vasil ne-a explicat că nu este un caz izolat și că totul are de a face cu legislația aferentă indicelui de corecție, nicidecum de o decizie locală. Modificarea este legată de perioada în care femeia a fost în pensie de boală. Totuși, decizia nu îi va reduce propriu-zis pensia, întrucât îndemnizația socială adăugată o va menține tot la 800 lei, aceasta fiind și suma minimă legală de pensie la ora actuală în România.

  „Pensionarul a avut 0,52800 puncte, o pensie de 762 lei și indemnizație socială de 38 lei, deci 800 lei pensia minim garantată. Având dreptul conform deciziei CCR la indicele de corecție aferent anului in care a trecut din pensie de invaliditate in pensie limită de vârstă, are acum 0,54684 puncte adică 789 lei (la valoare punctului de pensie actual de 1442), deci va primi tot 800 lei (îndemnizația socială va fi de 11 lei). În concluzie va primi aceeași pensie. Valoare pensiei este mică pentru că a beneficiat de pensie de invaliditate din anul 2005 până în anul 2017, deci 12 ani din cei 33 ani și 9 luni luați în calcul la pensie”, ne-a transmis Mihaela Vasil.

  Am întrebat-o dacă există vreo speranță pentru doamna respectivă, dacă se arată „la orizont” vreo posibilitate prin care ar putea primi un sprijin financiar mai mare, acum, la senectute, însă viitorul nu pare prea promițător.

  „Pensia va creste ori prin modificare legii, ori prin mărirea valorii punctului de pensie, ori prin creșterea valorii pensiei minim garantate. Prin legea bugetului asigurărilor sociale de anul acesta pensia minim garantată se menține la 800 lei”, ne-a spus directoarea Casei Județene de Pensii Arad.

  Astfel, alături de mulți alții în situația ei, tot ce poate face mama pensionară a arădeanului care ne-a contactat e să aștepte… să aștepte și să spere la mila celor care dau legi, poate, poate, cândva vor înțelege că lumea adevărată e în afara bulei politicienilor care mănâncă în restaurante scumpe, unde merg cu mașini și mai scumpe. Cândva, poate, careva se va apleca către cei mulți care alcătuiesc adevărata față a României și va încerca să se pună în pielea cuiva care a muncit o viață, apoi s-a îmbolnăvit, dar care reușește miracolul supraviețuirii într-o lume cu prețuri ca afară, dar cu bani puțini, de 800 lei pe lună.

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Comparația ce o folosești este manipulativă și derutantă!!! Compari PERE cu MERE! Costul vieții în țările NORDICE este de cel puțin 2-3 ori mai mare ca în RO. Cu ajutorul social de acolo „supraviețuiești”, dar nu-ți poți permite nimic altceva. Un manager din zona industrială, are mașină și eventual credit pentru un apartament, se îmbracă din Mol și nu de la second, … și cum necum, merge în concediu în fiecare an.
    .
    Răspândești MITURI și FAKENEWS!!!

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.