duminicã, 26 mai, 2024

Special Arad Logo

  A murit Tiberiu Ceia! Îndrăgitul solist de muzică populară avea 82 de ani

  de Lucian Dănilă | 29 martie 2023, 11:40 PM | Povești despre oameni | Regional

  0

  Mulți dintre noi am crescut cu muzica lui. Fie la radio, fie pe casete sau pe benzile de magnetofon, în multe curți în care am intrat în copilăria noastră auzeam „Frumoasă-i vecina noastră / Scoate capul pe fereastră / Să văd chip frumos / Drag și luminos”…

  Era Tiberiu Ceia, bănățeanul care vreme de cinci decenii a excelat pe scenă, fiind unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară din zonă dar chiar și din țară.

  Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristețea de a fi pierdut un om și un artist excepțional nu va umbri bucuria și șansa de a-l fi avut aproape ani mulți. Marii artiști trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generații, de drag și de dor. Drum luminat, dragă Tibi!”, au postat cei de la TVR Timișoara, pe pagina de Facebook.

  Tiberiu Ceia avea 82 de ani, fiind născut în anul 1940, la Timișoara,

  Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu, în timp ce acestea erau difuzate la Radio. Tot cinci ani avea când, la Gradina Capitol din Timişoara, Tiberiu Ceia a cântat ”Cruce albă de mesteacăn”, cântec învăţat de la tatăl său.

  Debutul oficial a avut loc în anul 1967, pe scena Operei din Timişoara.

  După terminarea Liceului „C.D. Loga” din Timişoara, a urmat Şcoala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timişoara, unde visul sau era să termine Facultatea de Filologie. În 1967 a devenit profesor de limba şi literatura română, şi tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanţă”, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi a devenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai.

  La meseria de profesor a renunţat după 12 ani, timp în care a fost profesor şi la gimnaziu, şi la liceu. În perioada aceea începuse să fie chemat la spectacole. În 1978 a plecat definitiv din învăţământ.

  În ultimii ani a putut fi văzut la la TVR Timişoara în postura de realizator al emisiunii «Cântecul de acasă», pe canalul 3 al TVR, împreună cu tânăra sa colaboratoare Felicia Stoian şi mai tânărul Ioan Popa.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.