A murit Tiberiu Ceia! Îndrăgitul solist de muzică populară avea 82 de ani





Mulți dintre noi am crescut cu muzica lui. Fie la radio, fie pe casete sau pe benzile de magnetofon, în multe curți în care am intrat în copilăria noastră auzeam „Frumoasă-i vecina noastră / Scoate capul pe fereastră / Să văd chip frumos / Drag și luminos”…
Era Tiberiu Ceia, bănățeanul care vreme de cinci decenii a excelat pe scenă, fiind unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară din zonă dar chiar și din țară.
„Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristețea de a fi pierdut un om și un artist excepțional nu va umbri bucuria și șansa de a-l fi avut aproape ani mulți. Marii artiști trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generații, de drag și de dor. Drum luminat, dragă Tibi!”, au postat cei de la TVR Timișoara, pe pagina de Facebook.
Tiberiu Ceia avea 82 de ani, fiind născut în anul 1940, la Timișoara,
Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu, în timp ce acestea erau difuzate la Radio. Tot cinci ani avea când, la Gradina Capitol din Timişoara, Tiberiu Ceia a cântat ”Cruce albă de mesteacăn”, cântec învăţat de la tatăl său.
Debutul oficial a avut loc în anul 1967, pe scena Operei din Timişoara.
După terminarea Liceului „C.D. Loga” din Timişoara, a urmat Şcoala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timişoara, unde visul sau era să termine Facultatea de Filologie. În 1967 a devenit profesor de limba şi literatura română, şi tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanţă”, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi a devenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai.
La meseria de profesor a renunţat după 12 ani, timp în care a fost profesor şi la gimnaziu, şi la liceu. În perioada aceea începuse să fie chemat la spectacole. În 1978 a plecat definitiv din învăţământ.
În ultimii ani a putut fi văzut la la TVR Timişoara în postura de realizator al emisiunii «Cântecul de acasă», pe canalul 3 al TVR, împreună cu tânăra sa colaboratoare Felicia Stoian şi mai tânărul Ioan Popa.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)