vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  A murit la doar 13 ani pe terenul de fotbal! „A băut multe băuturi energizante…”

  de - | 23 februarie 2024, 8:10 AM | Naţional | Sport

  0

  Un copil de 13 ani a murit brusc, după un antrenament de fotbal într-o localitate din județul Bistrița-Năsăud. Copilul băuse mai multe doze de băuturi energizante înainte de antrenament, spun cei care l-au cunoscut.

  Potrivit site-ului bistrițeanul.ro, tragedia s-a produs în cursul zilei de miercuri, pe terenul de fotbal din comuna Maier. Conform martorilor, băiatul tocmai participase la un antrenament ușor, iar după plecarea antrenorului a mai rămas o vreme pe teren, alături de colegi. La scurt timp, copilului de 13 ani i s-a făcut rău, a acuzat dureri la un picior, de burtă și a început să tremure.

  „O familie din Maieru și-a pierdut unul dintre băieți, după ce adolescentului de 13 ani i s-a făcut rău după un antrenament de fotbal. Acesta a intrat în stop cardio-respirator și nu a putut fi salvat de echipajele medicale ajunse la fața locului”, scrie bistriteanul.ro.

  Potrivit martorilor, acesta consumase 3 băuturi energizante în cursul zilei și nu se alimentase corespunzător.

  Șeful UPU-SMURD din Bistrița, dr. Tiberiu Tudor, spune că atât copiii cât și adulții care practică diferite sporturi trebuie evaluați de către medic pentru a se identifica o boală cardiacă latentă care predispune la risc de moarte subită cardiacă în timpul efortului fizic intens. Supradoza de energizante poate să favorizeze apariția stopului cardiac:

  „Copiii și adulții care fac sport trebuie evaluați de către medic, deoarece este necesar să fie identificată o boală cardiacă latentă care predispune la risc de moarte subită cardiacă în timpul efortului fizic intens. Supradoza de cafea și/sau energizante, fumatul și în mod deosebit consumul de droguri pot să favorizeze apariția aritmiilor cardiace maligne (stop cardiac), mai ales dacă asociază și o boală cardiacă. În cazul tragic care s-a petrecut la Maieru, este necesar să așteptăm rezultatul autopsiei medico-legale pentru a fi stabilită cu exactitate cauza care a condus la stopul cardio-respirator și decesul copilului”, a explicat pentru bistriteanul.ro, dr Tiberiu Tudor.

  Echipajele SMURD chemate la fața locului l-au găsit pe copil în stop cardio-respirator și nu au mai reușit să îl resusciteze.

  Cauza decesului este anchetată, acum, de polițiști și procurori, care au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

  Tragedia survine într-o perioadă în care tot mai des în spațiul public se discută despre efectul nociv al băuturilor energizante. Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege ce le interzice minorilor accesul la băuturile energizante. Legea prevede totodată interzicerea comercializării acestor băuturi în incinta instituţiilor de învăţământ şi sancţionarea, cu amenzi de până la 30.000 de lei, a celor care le vând energizante minorilor.

  Citește și:

  Energizantele, interzise în rândul minorilor. Ce amenzi riscă magazinele care nu respectă legea

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.