A murit Mircea Petescu, arădeanul care a eliminat pe Feyenoord cu UTA, l-a transferat pe Hagi la Real Madrid și l-a antrenat pe Louis Van Gaal

  de Lucian Dănilă | 16 decembrie 2018, 2:34 PM | Sport | Topic special

  1

  S-a născut la Pecica la data de 15 mai 1942 și avea să fie unul dintre cei mai importanți oameni de fotbal pe care i-a dat Aradul în toată istoria sa. A făcut de toate, a fost un foarte bun fotbalist, cariera sa împărțindu-se între UTA, Steaua și finalul ei din Olanda, ca apoi să fie antrenor și impresar.

  A jucat 324 de meciuri în Liga 1 și a câștigat de două ori campionatul cu UTA, în 1969 și în 1970, fiind integralist în „dubla” cu Feyenoord, atunci când gruparea arădeană a eliminat deținătoarea Cupei Campionilor Europeni. A cucerit în 1966 Cupa României alături de Steaua și a evoluat de cinci ori în echipa națională, dar are și 18 selecții la naționalele de juniori, fiind campion european U18 în 1962.

  În 1973 a rămas în Olanda, acolo unde și-a încheiat cariera de jucător la FC Dordrecht, pentru care a evoluat până în 1975. Apoi, Mircea Petescu a antrenat mai multe echipe din Olanda: NEC Nijmegen (1974-76), Telstar Velsen (1976-1977), Sparta Rotterdam (1977-79), Dordrecht (1979-83) şi Go Ahead Eagles Deventer (1985-88). La Sparta Rotterdam l-a avut ca elev pe cel care avea să ajungă mai apoi un mare antrenor, Louis Van Gaal, cel care a format Ajax-ul anilor 90, antrenând în cariera sa Olanda, Barcelona, Bayern sau Manchester United.

  Fostul mare jucător de la UTA este şi omul care i-a dus pe Gică Hagi la Real Madrid, pe Gică Popescu la PSV și Tottenham, pe Ioan Ovidiu Sabău la Feyenoord și pe Dorinel Munteanu la Cercle Bruges, după ce a renunțat la antrenorat și a început munca de impresar.

  În anul 2003, după ce UTA a retrogradat din prima ligă, a intenționat să revină la Arad alături de tinerii jucători de la o școală de fotbal din Baia Mare. Proiectul nu avea să se realizeze, acela fiind ultimul contact oficial între fostul mare fotbalist și gruparea arădeană.

  Foto: Petescu (în dreapta) primea medalia de campion cu UTA, alături de Lereter, cel din mijloc și Moț

  Internat într-un azil de bătrâni, după ce soţia sa a decedat în urmă cu nouă ani, Mircea Petescu era îngrijit cum se cuvine şi se afla sub tratament, întrucât suferea de Alzheimer.

  „Îl vom duce pe ultimul drum. Am vorbit deja cu Gică Popescu, care va vorbi cu Gică Hagi… Acum jumătate de oră am fost chemaţi la azil şi ne-au spus că a decedat. Din ce ne-au spus cei de aici, nu mai putea respira, nu putea înghiţi mâncarea, nu putea să bea apă, iar în urmă cu trei zile a fost pus pe perfuzii.

  A avut condiţii foarte bune aici. Un azil aici nu se compară cu cele din România. Aici e ca la hotel. Din păcate, a murit printre străini, fără familie, pentru că soţia i-a murit în urmă cu nouă ani. Eu îi mai arătam poze, mă recunoştea, recunoştea întâmplările importante din viaţa sa. Totuşi, dacă ne uitam la un meci într-o seară, a doua zi dimineaţă nu-şi mai amintea“, a declarat George Bănică, fost fotbalist la Dinamo, pentru ProSport.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.