duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  A fost promulgată legea privind cumpărarea vechimii în muncă pentru pensie. Tot ce trebuie să știi în 2021

  de - | 23 iunie 2021, 8:24 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Având în vedere că Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți Legea privind cumpărarea vechimii în muncă, adoptată de Parlament în luna mai, de precizat ar fi faptul că noutatea este dată de prelungirea unui termen important. De la început trebuie spus că nu oricine poate să cumpere vechime în muncă, dacă la asta s-au gândit mulți. Pot face asta persoanele care nu au calitatea de pensionari, evident. De asemenea, se poate face de către cei care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

  Data până la care românii pot cumpăra vechime pentru pensie în 2021

  Parlamentarii au modificat ceva: data până la care se poate cumpăra vechimea. Data va fi 31 august 2023. Este vorba despre plata contribuţiei de asigurări sociale datorate care se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare.

  Ce presupune cumpărarea de vechime în muncă. Ce acte trebuie completate

  Practic, contribuția de asigurări sociale poate fi plătită pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare, în cazul în care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

  Ca acte, este vorba despre:
  • Încheierea unui contract de asigurare socială
  • Act adițional
  • Declarație din care reiese că nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii și nu e pensionar

  Citește continuarea pe Hotnews.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.