marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  A fost lansată cartea „Tezaurul de monede dacice de la Feniș (jud. Arad)”

  de Special Arad | 25 ianuarie 2022, 6:37 PM | Cultură

  0

  Cartea „Tezaurul de monede dacice de la Feniș (jud. Arad). Studiul ștanțelor aplicat monedelor de tip Mit Bartkranzavers/Toc-Chereluș”, editată cu sprijinul financiar al Complexului Muzeal Arad și al Consiliului Județean Arad, a fost prezentată astăzi, în premieră, cercetătorilor și publicului la Muzeul Țării Crișurilor Oradea.

  Volumul a fost publicat la finalul anului 2021 de către Corina Toma, numismat la Muzeul Țării Crișurilor Oradea și dr. Florin Mărginean, arheolog al Complexului Muzeal Arad în perioada 2004 – 2020, în prezent arheolog expert la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca. 

  Invitat special al evenimentului a fost profesorul emerit dr. Radu Ardevan de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care, în calitate de specialist în numismatică antică, a făcut o prezentare a cărții, publicată la editura Mega din Cluj-Napoca.

  Cartea a fost prefațată de dr. Theodor Isvoranu, cercetător științific la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din București, care apreciază că acest studiu monografic al tezaurului de la Feniș este „o realizare de excepție pentru numismatica din România, o contribuție de certă importanță pentru cercetarea prezenței monetare nord-dunărene în complicata perioadă a ultimului veac al erei precreștine”.

  Prin amploarea sa, tezaurul descoperit în etape la Feniș, jud. Arad, începând cu mijlocul celui de-al șaptelea deceniu al secolului XX, reprezintă însă cu siguranță principala descoperire de referință pentru acest tip monetar imitativ de inspirație târzie greco-macedoneană, ilustrativ pentru zona de nord-vest a Daciei preromane în primele decade ale secolului I a.Chr., cele 471 de piese păstrate echivalând cu peste 75% din totalul monedelor Toc-Chereluș cunoscute în prezent.

  Studiul monografic al tezaurului de la Feniș este completat de o bogată ilustrație, de foarte bună calitate, uneori dublată, pentru o mai bună lizibilitate, de desene digitale respectiv amplificarea imagistică a unor detalii relevante.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.