duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  A fost entuziasmant! UTA a călcat peste FCSB, cea mai mare victorie din ultimele decenii

  de Lucian Dănilă | 6 martie 2023, 1:43 AM | Sport | Topic special

  1

  Un aer pesimist a învăluit clubul UTA după ultimele două înfrângeri și după multe luni în care gruparea arădeană nu mai scapă de penultima poziție din clasament. Chiar dacă echipa lui Balint s-a ridicat în ambele meciuri la nivelul de joc al celor de la Farul sau a campionilor de la CFR, rezultatele negative au lăsat acest aer pesimist deasupra arenei Francisc Neuman și mulți dintre cei cu care am vorbit înainte de meci anticipau o victorie ușoară a trupei lui Gigi Becali la Arad.

  Și nu era doar locul în clasament sau acest complex în fața primelor clasate. Gyuszi Balint s-a trezit cu mari probleme de efectiv înaintea acestui joc. Banda dreaptă era fără Benzar și Vukcevic, din centru lipseau Chindriș și Hoxhallari, ambii suspendați, Isac și Șteau sunt de o bună bucată de vreme pe la doctori, astfel că oricum calculam, nu puteam scăpa de improvizații. Balint a încropit un prim unsprezece din ce a putut. L-a convins ușor pe Roger să joace fundaș stânga ca să-l poată muta pe Abeid în partea dreaptă. Apoi l-a titularizat pe Cascini pentru că avea alte planuri cu Anton, planuri care s-au dovedit a trebui puse în practică în minutul 44. De la mijloc în sus nu erau „găuri”…

  Din primele zece minute cred că s-au jucat efectiv doar două. Olaru a stat vreo cinci minute la nivelul ierbii, atâta cât e ea, iar tribunele fremătau și cei peste 10.000 de oameni prezenți la arenă au pus presiune încă din start pe „centralul” Chivulete. Apoi, FCSB a început o țesătură de pase de câteva minute, iar jucătorii Bătrânei Doamne se mai loveau chiar între ei căutând mingea și ritmul de joc.

  Conduși de pe bancă de Lucian Filip, Coman, Tavi Popescu, Edjouma și ceilalți parcă au intrat puțin pe vârfuri, iar asta s-a văzut în minutul 14. A fost de ajuns o cursă a lui Otele pe partea stângă, Sorescu și Dawa s-au invitat care să-l blocheze, nu a ajuns niciunul dintre ei să facă acest lucru, centrarea nigerianului s-a dus în fașa porții de unde Tamm a făcut un mare tam tam pe stadion după ce și-a trimis mingea în propria poartă sub privirile lui Milosevic și Târnovanu. Era 1-0 și un vacarm de care ne era atât de dor pe „Francisc Neuman”.

  Nici n-am apucat să ne bucurăm de tradiționalul „Lo, lo!”, că după numai patru minute Florinel Coman a prins o paranteză deschisă de la 16 metri direct în vinclul lui Danylo Kucher, spectator la o reușită extraordinară, pentru că mingea s-a dus direct la vinclu pentru 1-1…

  Puțin groggy după golul primit, arădenii iar au cedat câteva minute posesia, dar după minutul 30 au echilibrat jocul la mijlocul terenului și fazele au început să alterneze la ambele porți. Roger a fost providențial la o centrare care-l viza pe Miculescu și a respins din 6 metri cu riscul unui autogol. La puțin timp după aceasta, Abeid a respins din careul mic o altă minge care se îndrepta periculos spre poartă. Sătulă să tot stea în gardă, UTA a urcat spre careul lui Târnovanu și Milosevic a șutat slab cu piciorul stâng după o pasă de la Otele. Apoi Rareș Pop nu a lovit nici el cum și-ar fi dorit mingea de la 14 metri și masivul portar al celor de la FCSB a prins mingea.

  Dar poate momentul psihologic al meciului s-a petrecut în minutul 44, atunci când Danylo Kucher a respins extraordinar mingea trimisă cu capul de David Miculescu de pe linia careului de 6 metri și a făcut ca scorul la pauză să fie egal, 1-1.

  Tot atunci, UTA l-a pierdut și pe căpitanul Benga care a ieșit accidentat, iar în scenă a intrat Anton pe poziția de fundaș central, acolo unde nu l-am mai văzut niciodată. „Acum e bai mare!”, am auzit în jurul meu… Și așa părea.

  A urmat greșeala staff-ului de la FCSB, sau poate chiar a „antrenorului” de la palat, Gigi Becali, care a ales să-l lase pe Edjouma la vestiare pentru a-i face loc lui Cordea. A fost schimbarea care a modificat definitiv centrul de greutate de la mijlocul terenului. Batha și Cascini au pus stăpânire pe acea zonă, Ubbink a avut libertatea de a face un pas mai în față, iar Rareș Pop și Otele s-au trezit cu spații tot mai mari de manevră. FCSB nu a mai reușit să țină nici de posesie așa cum a făcut-o în prima parte și jocul se desfășura mai mult în zona mediană cu multe apariții în treimea oaspeților. După o fază foarte bine lucrată de arădeni, Batha avea să trimită un șut undeva spre steagul de la colțul terenului, iar un stadion întreg a oftat a deznădejde.

  După accidentarea lui Benga, în minutul 56 s-a rupt și Otele, cel care părea singurul care poate sparge defensiva „fecesebistă” prin incursiunile sale. A intrat Postolachi, moldoveanul revenind practic pe poziția de extremă pe care nu a mai evoluat de la meciul cu Botoșani. După o ratare mare a lui Rareș Pop, cu acea minge trimisă prin fața porții din extrema stângă, Batha a dat în minutul 64 pasa carierei sale, o pasă pe care o mai vedem la jucători ca De Bruyne, iar Postolachi a pătruns nestingherit în careu și a lipit mingea de interiorul plasei laterale a lui Târnovanu. Era 2-1 și în tribune era extaz, era „Lo, lo”, era…. Era extraordinar…

  A urmat perioada de conservare, invitarea „dușmanului” spre propria poartă pentru a desface spațiile din jumătatea lor. Nu s-au lăsat prea mult invitați și Coman părea periculos la orice acțiune în zona lui Abeid. Olaru înșira și el la fiecare fază unul sau doi utiști, dar mereu apărea un al treilea care parcă striga „pe aici nu se trece”. Iar ca suspansul să fie la cote ridicate, Șut trimite un… șut din afara careului care-l evidențiază pe Kucher și încrederea în portarul ucrainean devenea tot mai mare.

  fcsb 2

  Pe spațiile oferite de FCSB, Ubbink ajunge să expedieze un șut alături de la 20 de metri, iar Rareș Pop avea să fie blocat de Sorescu în careul bucureștenilor. Parcă se anunța un nou gol al arădenilor, iar acesta avea să vină în minutul 77. Olaru a fost blocat de Roger la 25 de metri de poartă, mingea a sărit la Rareș Pop care din marginea careului a găsit o pasă ideală în fața porții pentru Ubbink și olandezul a pus latul pentru un 3-1 care a făcut să „explodeze” arena!

  Apoi Danylo Kucher a mai respins o dată cu un reflex uluitor șutul din zece metri al lui David Miculescu, iar Gyuszi a decis să-și facă toate schimbările în minutul 83, moment în care i-a trimis în teren pe Barbosa, Stahl și juniorul Patrick Pășcălău. Cei trei au ținut perfect de minge în treimea bucureștenilor și cu toate cele 9 minute de prelungiri dictate de Chivulete în „blestemele” publicului, nimic nu mai putea întoarce soarta unui meci care va rămâne în istorie ca cea mai frumoasă victorie obținută de UTA în ultimele două decenii, frumoasă ca evoluție, frumoasă ca atmosferă, frumoasă pentru că puțini erau cei care au crezut cu adevărat în ea.

  Este o victorie care o repune pe UTA pe orbita care o poate salva de la retrogradare, o victorie care o face pe UTA să salte un loc în clasament chiar dacă deocamdată doar provizoriu, o victorie care poate aduce o doză mare de încredere și o victorie care arată că această echipă nu este, totuși, atât de slabă cum ne-a făcut chiar ea să credem că este.

  Nu în ultimul rând, a fost o victorie a lui Gyuszi Balint care astăzi a fost „mai bun decât Gigi Becali”, cum avea să spună Ilie Dumitrescu după meci. O victorie în care antrenorul Bătrânei Doamne și-a jucat perfect fiecare carte, în care a mutat excelent încă din start dar și în timpul partidei, o victorie care ne face să sperăm că tocmai ei, cei care păreau că au îngropat echipa prin șirul interminabil de meciuri fără victorie, tocmai ei sunt și cei care au puterea să o scoată de acolo.

  Dar a fost și o victorie a publicului, a celor peste 10.000 de arădeni care au cântat în fiecare secundă, de la cap la coadă, și au plecat acasă cu bucurie în suflete, nu înainte de a aplauda pe fiecare jucător în parte.

  UTA Arad – FCSB 3-1 (1-1)

  Tamm 14 autogol, Postolachi 64, Ubbink 77 / Florinel Coman 18

  UTA: Kucher – Abeid, Erico, Benga (44 Anton), Roger – Ubbink (83 Barbosa), Batha, Cascini- R. Pop (83 Pașcalău), Milosevic (83 Stahl), Otele (56 Postolachi).

  Rezerve: Balauru – Stahl, Dobrescu, Cibi, Anton, Barbosa, Paşcalău, Postolachi.

  Antrenor: Gyuszi Balint

  FCSB: Târnovanu – Sorescu, Dawa, Tamm, Radunovic – Șut (89 Ovidiu Popescu), Edjouma (46 Cordea) – Oct. Popescu, Olaru (82 Radaslavescu), Miculescu – Coman .

  Rezerve: Vlad – Crețu, I. Cristea, Ov. Popescu, Nikolov, Oaidă, Pantea, Radaslavescu, Cordea.

  Antrenor: Lucian Filip

  Arbitri: Andrei Chivulete (București) – Daniel Mitruți (Craiova), Alexandru Cerei (Cluj). Rezervă: Florin Andrei (Târgu Mureș),

  Camera VAR: Rareș Vidican (Satu Mare) și Petruța Iugulescu (Buftea)

  Observator FRF: Octavian Șovre (Satu Mare).

  Observator LPF: Marian Ivan (Brașov).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.