Le-a venit mintea la cap… Primăria mută ARSENALUL de piețari pentru a salva părculețele din fața Palatului Administrativ





Ani la rând, spațiul verde din fața Palatului Administrativ a fost lăsat de izbeliște, degradându-se din ce în ce mai mult, până ce atribuirea denumirii de „verde” a ajunsă să sune efectiv a bătaie de joc.
Mai bine de un secol, aranjamentele florale și verdeața se aflau într-un balans armonios, încântând ochii trecătorilor. Apoi, cuiva i-a venit o idee măreață: „hai să avem și noi, arădenii, târg de Crăciun în fața Primăriei, după modelul vienez!”. Ideea a entuziasmat, dar spațiu pentru așa ceva nu exista. Așa că s-a improvizat. Și, cum se întâmplă adesea cu lucrurile improvizate, în scurt timp s-au putut vedea efectele adverse.
Instalarea unor plăci provizorii din lemn peste frumosul spațiu verde a avut, inevitabil, consecințe. În lipsa luminii, gardul viu a început să se veștejească. Dar în loc să ia măsuri urgente, au extins ideea, astfel încât și târgul de Paște l-au organizat tot acolo…
După câțiva ani, arădenii s-au trezit că zona din fața Primăriei a ajuns să arate ca extrasă din deșertul Gobi.
După o serie de reacții de revoltă apărute în presă și pe rețelele de socializare, iată că s-au trezit, în sfârșit, din somnul veșnic dragii noștri „primarioți” (ca să folosim un termen îndrăgit de presa interbelică arădeană).
Așadar… BREAKING NEWS >>> Primăria municipiului Arad anunță locuitorii orașului faptul că, anul acesta, Târgul de Primăvară din perioada 28 martie – 15 aprilie nu se va mai organiza cocoțat pe scenele din lemn, în fața Palatului Administrativ, ci va fi mutat puțin mai la stânga, pe strada Romul Veliciu.
Dar verdeața? S-a eliminat cu totul… Acum, spațiul din stânga și din dreapta Primăriei este doar un pământ greblat. Să sperăm că este doar o măsură temporară și că ni se pregătește o surpriză…( a se preciza, sperăm la una plăcută!). Deși, dacă e să ne gândim la soarta spațiului din intersecția de la Podgoria, care cândva era plin de flori, iar acum e plin de pietre, așteptăm surpriza cu sudori de emoție…
Primăria Aradului, în anii 2000
Proiectul spațiului verde, realizat la sfârșitul anilor `80, de arhitectul Miloș Cristea
Primăria Aradului, în anii `70
Primăria Aradului, în anii `20
Sursele imaginilor: Aradul de Altădată, Claudiu Cristea
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)