marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    RCA prea scumpă? Mașina pentru care n-ai nevoie de asigurare, permis auto sau benzină

    de Special Arad | 22 ianuarie 2015, 2:17 PM | Auto

    0

    Pe masura ce industria auto se indreapta catre un viitor al masinilor electrice sau care se conduc singure, un lucru ramane neschimbat: te astepti ca automobilul sa faca el mai toata treaba. Cuvantul „automobil” inseamna pana la urma ceva care se poate misca de unul singur. Dar poate exista si un viitor pentru masinile propulsate de oameni?

    Doua concepte de masini prezentate la Salonul Auto de la Detroit de anul acesta sunt de fapt biciclete. Pentru a te deplasa cu ele, trebuie sa pedalezi, dar vehiculele au de asemenea doua dintre cele mai utile dotari de la masinile obisnuite: protectie impotriva intemperiilor si posibilitatea de a depozita la fel de multe lucruri pe cat ai pune intr-un portbagaj al unei masini clasice.

    „Scopul nostru este sa recream experienta dintr-o masina in acest vehicul propulsat prin pedalare si care poate fi incadrat din punct de vedere legal in categoria bicicletelor”, declara Cameron si Rachel Van Dyke, sotii care au proiectat aceste modele. 

    Unul dintre ele, denumit Cyclone, este un vehicul de lux ce seamana cu ceva ce ar conduce mai degraba gangsterii din anii ’20. Inauntru exista pedale pentru 2 pasageri, iar in spate exista locuri pentru inca alti doi pasageri.  

    cyclone car

    Chiar daca arata ca o masina, pentru a conduce un Cyclone nu ai nevoie de comubustibili, permis auto sau asigurare, ci doar de picioare puternice. Fred Flintstone ar fi mandru de acest model.

    Alt model, numit Zeppelin, combina pedalarea cu un motor electric. Pe un teren plat, merge cu 40 de kilometri pe ora. 

    zeppelin car

    Pentru ca din punct de vedere legal in unele state din SUA aceste vehicule intra in categoria bicicletelor, ele pot fi conduse fara permis auto, inmatriculare sau asigurare auto.

    Ambele modele reprezinta rezultatul unor lucrari ce au inceput in urma cu trei ani. Desi realizatorii lor nu intentioneaza sa le produca in scopul comercializarii, acestia spera sa contribuie la adoptarea de noi metode alternative de deplasare in cadrul unui oras.

    „Cred ca acest tip de vehicule este ideal pentru cei care fac naveta pe frig sau ploaie si poate fi folosit in orase fara dealuri”, explica Van Dyke.

    Chiar daca in prezet nu pot fi utilizate pentru transportul pe distante mari, Van Dyke considera ca la un moment dat acest lucru s-ar putea schimba. „Viteza e importanta pentru calatori, iar deocamdata e ieftina. Dar va veni un timp cand vor fi nevoiti sa aleaga intre viteza mare si valoarea energiei consumate, iar astfel de vehicule propulsate prin pedalare vor parea utile mai multor tipuri de conducatori auto”.

    Creatorii acestor vehicule considera ca este posibil ca societatea sa faca transferul catre un mod de transport sustenabil, similar modului de a produce alimente bio.

    „Va fi nevoie de o schimbare a valorilor, de adoptarea unui stil de viata ce presupune mai putin confort, mai multa munca fizica si mai mult timp petrecut in trafic. Cei care vor adopta acest stil vor beneficia de o reducere a consumului de energie si de o conditie fizica mai buna”, conchide Van Dyke, potrivit FastcoExist.com.

    Sursa: DailyBusiness.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.