Renunță DELPHI Ineu la peste 1000 de angajați? Conducerea răspunde eufemistic…





DELPHI are în România, prin cele două entităţi, Delphi Packard şi Delphi Diesel Systems, peste 12.000 de angajați în patru fabrici: Sânnicolau Mare (Timiș), Ineu (Arad), Moldova Nouă (Caraș Severin) și Miroslava (Iaşi). La Ineu, 4200 de familii trăiesc „din pita” (nu foarte multă, nici foarte dulce) pe care le-o împarte, odată cu salariul, marea companie de arhitectură electrică și electronică pe ramura auto.
Zvonurile care circulă de ceva vreme în „cetatea bine păzită” de la periferia orășelului de câmpie dau cu titlu de certitudine faptul că nu mai puțin de 1100 de angajați vor fi disponibilizați urmare a mutării polului de interes al acționariatului spre piețe de muncă mai atractive din punct de vedere financiar – în speță, Ucraina. Singurul impediment datorită (sau din cauza… depinde de care parte a intereselor privești) căruia acest lucru nu s-a produs deja ar fi conflictele interne din țara vecină.
Ei bine, Special Arad a… click-uit la porțile fabricii din Ineu și, respectând demersurile privind comunicarea impuse de conducerea firmei (unele foarte stricte – după cum probabil se cunoaște), a formulat zvonurile sub formă de întrebări, iar acestea au ajuns, via purtătorul de cuvânt Anita Koity-Gulicska, la direcțiune. De acolo, lucrurile se văd altfel… dar haideți să redăm întâi dialogul de pe e-mail.
Special Arad: (…) va rog să ne informati privitor la concedierile (prin reduceri de personal) pe care DELPHI INEU are de gând să le opereze în rândul angajaților, precum și motivarea acestora în plan economic și social. De asemenea, vă rugăm să ne precizați data la care acest lucru se va petrece – dacă se va petrece.
DELPHI: „Furnizor global în automotive, Delphi operează într-o industrie foarte competitivă și dinamică, unde flexibilitatea este unul dintre factorii-cheie. Delphi își reevaluează în permanență operațiunile și face ajustările necesare pentru a reflecta condițiile curente de business. În prezent, nu considerăm nici un fel de concedieri colective de personal la fabricile de Arhitectură Electriă/Electronică (EEA) din Romania. În ceea ce privește perioada următoare, vom răspunde comenzilor clienților noștri și vom continua investițiile în fabricile existente. Deasemenea vom continua recrutările de personal pentru diferitele poziții vacante în timp ce ne concentrăm pe furnizarea de produse de înaltă calitate, cu livrare la timp și câștigare de proiecte noi pentru fabricile Delphi din Romînia.”
Anita Koity-Gulicska – Communication Coordinator, E/EA-Romania
Ei bine, un asemenea răspuns eufemistic (eu te întreb cât e ceasul, iar tu îmi faci povestea timpului probabil) – din care e, totuși, de reținut afirmația „în prezent, nu considerăm nici un fel de concedieri colective de personal la fabricile de Arhitectură Electrică/Electronică (EEA) din România” (nimic despre Ineu în speță, însă) – nu poate rămâne neamendat de… alte zvonuri care pornesc de la temeri justificate emise de sursele noastre. Cică din cauza ratării/încheierii anumitor contracte – cu Daimler AG, de exemplu – Delphi se vede obligată să renunțe la o pătrime din personal. Și cică managementul defectuos e cauza (hai să ne exprimăm și noi eufemistic) perioadei complicate prin care trece compania… Nicidecum vina muncitorilor… care, deși lucrează într-un regim ultrasolicitant fizic și psihic, deși le sunt încălcate multe drepturi (de exemplu, cel de asociere sindicală)… vor să își păstreze slujba.
Dar, ca în mai toate poveștile despre capitalismul sălbatic, ei sunt primii sacrificați… primele victime.
Autori: Alin Olteanu, Lucian Valeriu
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)