Biblioteca își dezvăluie comorile – „Valori bibliofile de carte în limba franceză”





Cărțile – un portal către lumi nebănuite. Către locuri fantastice, tărâmuri ale imaginației care ne fascinează, ne îndeamnă către visare, ori ne șochează, sau îngrozesc. Efectul este același. Ne oferă experiența de a trăi „mai multe vieți”, de a încerca diverse senzații străine vieții noastre de zi cu zi. Astăzi putem obține efectul și altfel. Privim un film, ori jucăm un joc pe calculator… Însă erau vremuri când cărțile, și doar cărțile, erau singurele care puteau oferi oamenilor aceste trăiri.
Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” din Arad încă mai păstrează, în arhivele sale, cărți ale căror ediții au fost ținute pentru prima dată, cu sute de ani în urmă, de mâini tremurânde, care întorceau cu emoție paginile, în așteptarea deznodământului poveștilor palpitante ale vremurilor. Și care scriitori au fost capabili să creeze intrigi mai puternice dacă nu scriitorii francezi? Jean Racine sau Pierre Corneille cu ale lor sfâșietoare tragedii, Molière cu ale sale satire la adresa societății, ori părintele romantismului, Victor Hugo?
Adevărate comori de patrimoniu – operele literare ale scriitorilor francezi, apărute în secolele XVII-XVIII, pot fi văzute începând de ieri, 20 octombrie, zi în care a avut loc vernisajul expoziției, la Sala Clio, până pe data de 31 octombrie.
Cărțile prezentate în cadrul expoziției au aparținut inițial familiei Csaky (o familie cu puternice tradiții culturale, receptivă la gândirea iluministă) și cuprinde un număr impresionant de titluri valoroase, precum edițiile priceps „Candide” și „L’homme aux quarante ecús” semnate de Voltaire, „Émile ou de l’éducation ” de Jean Jacques Rousseau, apărută în 1762, „Scrisorile pentru surzi și muți” ale lui Diderot, din 1751, sau o ediție în două volume „Caracterele” de La Bruyère, publicată la Dresda în 1755.
Comentariile portalului
Încă o dată, eu vă mulțumesc pe tru comentsriu. Vă msi aștept. Dacă aș fi în locul dvs. aș vota. Experiența celor mulți ani petrecuți " (...)
Mulțumesc pentru răspuns. Apreciez. Poate după toată nebunia aceasta putem sa ne așezăm ca națiune și sa învățăm sa ne ascultam unii pe alț (...)
Domnule Marginean, sunt foarte frumoase intentiile D-voastre, si afirmati ca nu spuneti-nici macar fiului- cu cine sa votam! dar toate articolele de la alegerile din Decembrie incoace (ale D-voastre si (...)