S-au depus coroane în cinstea împlinirii a 70 de ani de la luptele Detașamentului Păuliș





În septembrie 1944, elevii Şcolii Militare de Subofiţeri de la Radna și-au jertfit viața pentru apărarea țării, ținând piept trupelor germane și maghiare, care erau mult mai bine echipate și care îi atacau într-un număr mult mai mare. Bătălia avea să fie una dintre cele mai înverșunate, din cei 1.500 de soldați reușind să supraviețuiscă un număr foarte mic.
Astăzi, 20 septembrie, după 70 de ani, s-a comemorat crâncenul eveniment printr-un ceremonial religios și militar, la Monumetul Eroilor de la Păuliș. În cadrul evenimentului, pe lângă amintirea celor căzuți în luptă, li s-au adus omagii și veteranilor de război ai Detașamentului Păuliș: Gherase Ion, Muraru Vasile, Popescu Mihai, Fărcaș Dumitru, Osman Bebe și Trâncu Cicerone. Din păcate, dintre cei 5 eroi, doar 3 au putut fi prezenți la ceremonie.
În semn de omagiu adus Detașamentul Păuliș, s-au depus coroane la baza monumentului din partea Președenției României, Guvernului României, Asociației Naționale a Veteranilor de Război (filialele Păuliș, Arad, Cluj, Mureș și Lugoj), Cultului Eroilor Lugoj, Ministerului Apărării Naționale, Intituției Prefectului împreună cu Structurile Ministerului de Interne, Consiliului Județean Arad, Primăriei Municipiului Arad, Arhiepiscopiei, Serviciului Român de Informații, Primăriei orașului Lipova, Primăriei comunei Păuliș, Primăriei comunei Ghioroc, Asociației Patriot-Militară în Rezervă și Retragere filiala Arad, Parohiei Ortodoxe Păuliș, Școlii Gimnaziale Păuliș, Școlii Gimnaziale Sâmbăteni, Centrului Cultural Românesc „Avram Iancu” Arad, USD Arad, ACL Arad, PSD Lipova, PC Lipova, ACL Lipova și, nu în ultimul rând, din partea Ocolului Silvic Radna,
Numărul mare al celor prezenți la acest eveniment este o dovadă clară că eroismul de care au dat dovadă soldații Detașamentului Păuliș va fi mereu privit cu gratitudine.
Video: Tomck@t
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)