sâmbãtã, 5 iulie, 2025

Special Arad Logo

    Teatru invizibil / Cetățean vizibil, un nou proiect de intervenție culturală în spațiul public arădean

    de Special Arad | 5 iulie 2025, 4:55 PM | Cultură

    0

    Începând din 2013, de când a fost fondată, ASOCIAȚIA CULTURALĂ DESTIN a organizat și susținut sute de reprezentații de teatru pentru copii și tineri în județele Arad, Timiș, Hunedoara, Alba și Bihor, precum și în unele centre de plasament și școli speciale din aceste județe. Unele din spectacole au fost incluse și în programul unor festivaluri precum Sighișoara Medievală, Particles Arad, Puppets Occupy Street Craiova.

    Asociația a implementat o serie de proiecte locale în domeniul culturii și al educației prin cultură: Ziua Viselor (2013) – un proiect de teatru social, finanțat prin programul Tineret in Acțiune al Comisiei Europene; Cel mai mare experiment de contact vizual (2015); Ziua Internațională a Voluntarilor, eveniment susținut de Primăria Municipiului Arad în parteneriat cu Asociația Educatio, Asociația Speowest, Asociația Citizenit și Asociația Zury; Festivalul pentru copii Parcul fermecat (2017 și 2018) realizat cu sprijinul Centrului Cultural Județean Arad; Colivia de aur – teatru documentar (2024), cofinanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad; precum și sute de ateliere și cursuri de actorie, improvizație, teatru forum, teatru lectură, teatru de umbre, confecționare păpuși pentru copii și tineri, susținute în cadrul diferitelor evenimente la grădinițe, școli, librării, precum și în cadrul unor proiecte de schimb de tineri cu participanți internaționali.

    CELĂLALT.teatru

    Membrii asociației, sprijiniți de comunitatea arădeană, au deschis în decembrie 2024 CELĂLALT.teatru, un spațiu cultural alternativ. Pe lângă spectacolele proprii, spațiul găzduiește și spectacole invitate din mediul independent. Spațiul și-a propus să fie un punct de întâlnire pentru artiștii arădeni, tinerii care studiază artele spectacolului și oricine vrea să se apropie de lumea fascinantă a teatrului, invitându-i să se implice în activitățile și proiectele desfășurate în acest spațiu și să îl transforme într-un loc de dialog, creație și inspirație.

    De la deschidere, CELĂLALT.teatru a organizat și găzduit 19 spectacole de teatru pentru copii, 17 spectacole pentru adulți, 2 ateliere de creație pentru copii, 1 expoziție și 1 dezbatere publică. Prima stagiune a teatrului s-a încheiat cu premiera spectacolului Cum se face ?!, care a avut loc în cadrul Festivalului de Teatru Underground.

    Proiectul

    Proiectul Teatru invizibil / cetățean vizibil se desfășoară în perioada 15 mai – 1 noiembrie și are ca scop reactivarea conștiinței sociale, încurajarea inițiativei civice și deschiderea apetitului populației pentru cultură și actul artistic prin crearea unei serii de 10 performance-uri de teatru invizibil pentru a fi reprezentate în spații publice din Arad.

    Teatru invizibil Cetățean vizibil, Asociația Culturală Destin CELĂLALT.teatru

    Proiectul dorește de asemenea  oferirea de noi perspective în carieră artiștilor locali care nu activează în domeniu și proaspeților absolvenți de artele spectacolului, precum și elevilor arădeni care studiază teatrul la liceu. Este primul proiect al Asociației Culturale Destin care primește o finanțare AFCN.

    Activitățile propuse în proiect doresc să îmbine arta teatrală cu inițiativa socială prin invitația la dialog despre problemele comunității și prin încurajarea inițiativei civice a cetățenilor orașului.

    Performance-urile de teatru invizibil propuse în cadrul proiectului se vor desfășura în locuri publice, în zone centrale dar și la periferia orașului, în zone special alese pentru a avea un public cât mai divers, provenind din comunități diferite. Scenariile performance-urilor vor fi bazate pe situații tipice acestor comunități, încurajând toleranța față de toți cetățenii orașului și înțelegerea mai profundă a contextului în care se nasc situațiile problematice.

    Asociația dorește atât prin activitățile propuse în proiect, cât și prin continuitatea acestora, să stimuleze interesul pentru teatru experimental și teatru contemporan, folosind subiecte care reflectă realitatea cotidiană.

    Prin formarea unui public de teatru alternativ și prin încurajarea talentelor locale, proiectul dorește să contribuie la dezvoltarea peisajului artistic local.

    Teatru invizibil Cetățean vizibil, Asociația Culturală Destin CELĂLALT.teatru 3

    Proiectul, coordonat de actrița și regizoarea Oana Tămaș, a început cu ateliere de teatru forum, desfășurate pe 2 și 3 iunie, destinate liceenilor de la Colegiul de Arte “Sabin Drăgoi” din Arad, care este partener în acest demers. Acestea au fost gândite și coordonate de Cristina Restea – teatrolog, dramaturg și cadru didactic și Alina Fabri-Draica – actriță și cadru didactic. Unele dintre temele dezbătute în cadrul atelierelor, vor fi folosite ca punct de plecare pentru scenariile ce vor sta la baza performance-urilor din proiect.

     


    𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̧𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̧𝑖𝑎 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̧𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓o𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.