Ultimele seri la Festivalul de Teatru Nou: Cum am râs și am plâns cu „Slatina noastră” și vizita lui „Will”





Spectacolul „Părinți” al Teatrului Metropolis din București a fost prezentat în cadrul celei de-a zecea ediții a Festivalului Internațional de Teatru Nou (FITN) de la Arad, desfășurată între 10 și 22 mai 2025. Evenimentul a marcat un deceniu de existență a festivalului, evidențiind atât producții locale, cât și selecții din țară și străinătate.
„Părinți” este o dramatizare a romanului Dianei Bădica, adaptată de aceasta împreună cu regizorul arădean Cristian Ban. Piesa explorează viața Ioanei, o tânără din Slatina anilor ’80 și ’90 – deși putea fi vorba de orice alt oraș din România -, prinsă între problemele părinților și dorința de a fi iubită. Spectacolul a fost apreciat pentru momentele comice, dar și pentru sensibilitatea cu care abordează teme universale legate de familie și copilărie, nu puțini dintre spectatori ștergându-și cu discreție lacrimile. De altfel, piesa te poartă printr-o gamă largă de emoții, de la râs la lacrimi, reflectând complexitatea relațiilor familiale și a amintirilor din copilărie.
Regizorul Cristian Ban reușește să transforme o poveste personală într-o experiență colectivă, unde fiecare spectator regăsește frânturi din propria copilărie, din propriile „acasă”-uri și din legătura uneori fragilă, alteori sufocantă, cu părinții.
Una dintre marile reușite ale piesei este distribuția, care aduce pe scenă actori extrem de expresivi, fiecare interpretând mai multe personaje: Teo Dincă – Ioana (Naratoare), Marius Florea Vizante – Tata (Narator), Silvana Negruțiu – Mama (Naratoare), David Drugaru – Tudor, Cumnatul, Lupu, Fotograful, Hoț, Geamănul Rădulescu, Vlad Pânzaru – Vecinul Onel, Vasile, Bioenergeticianul Valeriu Popa, Greiere, Hoț, Geamănul Rădulescu și Maria Alexievici – Tanti Ana, Sora, Hoața, Învățătoarea. La final, aceștia au răspuns întrebărilor publicului, curios de o carte despre care au aflat cu ocazia spectacolului de miercuri seara.
„Cum se scrie Șeicspir?” – O satiră teatrală despre cultură și impostură
Ultimul gong în cadrul festivalului a adus pe scenă Teatrul de Nord din Satu Mare, care a prezentat spectacolul „Cum se scrie Șeicspir?”, o piesă semnată de Raluca Cîrciumaru și regizată de Leta Popescu, în care arădenii s-au putut întâlni chiar cu William Shakespeare („Will”).
„Cum se scrie Șeicspir?” este o satiră teatrală care explorează modul în care cultura și literatura sunt percepute și interpretate în societatea actuală. Piesa pune în discuție locul marilor scriitori în cultura noastră și aduce în fața publicului o reflecție asupra imposturii și superficialității în domeniul cultural, în învățământ.
Spectacolul este împărțit simbolic între două coruri: Corul „deștepților”, reprezentanți ai intelectualității, profesorilor, inspectorilor și „formatorilor de opinie”; Corul „proștilor”, o galerie de personaje colorate, din zona populară – un consilier județean, o cabinieră, un fotbalist, o activistă etc. Între aceste două lumi se produce un schimb haotic, hilar, dar și amar, în care marele Will devine pretextul unei bătălii pentru prestigiu, validare și manipulare.
Piesa a fost primită cu entuziasm de publicul arădean, care a apreciat curajul tematic, umorul acid și actualitatea mesajului. Râsul a fost constant, dar nu superficial – pentru că fiecare replică, oricât de comică, avea în spate o întrebare incomodă: Într-o lume care mimează cultura, cine mai citește cu adevărat Shakespeare?
TOP PERSONAL
1. Părinți – Teatrul Metropolis
2. Menajeria de sticlă – Sfântu Gheorghe
3. Mândrie și prejudecată (un fel de) – Excelsior
4. Cum se scrie Șeicspir? – Satu Mare
5. O intervenție – Act
Citește și: Emoție pură pe scena teatrului arădean, adusă de trupa din Sfântu-Gheorghe și Teatrul Excelsior
Comentariile portalului
Proteste pentru ce?
Gică Ultras s-a văzut deja președinte după primul tur. Beția succesului i-a fost fatală , Șeful de Galerie a arătat între cele două tururi ca un candidat (...)
Nu e deloc inexplicabil. Mai citiți.