joi, 22 mai, 2025

Special Arad Logo

    Enola Day – Problema nu e cu cei săraci cu duhul, ci cu cei care se dau deștepți

    de Lajos Notaros | 22 mai 2025, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    10

    E problema cea mai dezbătută prin presă și nu numai după victoria lui Nicușor Dan la prezidențiale.

    Oare cum se explică că peste cinci milioane de români cu drept de vot sunt în stare să aleagă un individ care, în afara faptului că este un scandalagiu, nu se distinge prin nimic? Dar absolut nimic.

    Și asta în situația în care adversarul său a fost un matematician de talie mondială, un om care a demonstrat în fruntea Bucureștiului că se pricepe și la administrație. Și toate astea fără să facă paradă, dimpotrivă.

    Cum se poate așadar ca site-urile de socializare să fie pline de postări în care Simion este prezentat ca soluția salvatoare, iar Nicușor Dan o eroare umană folosită de „sistem” pentru a menține controlul asupra celor mulți și neajutorați. Pentru că asta este ideea. Cei care sunt de partea lui Nicușor sunt făcuți praf și pulbere de ceilalți, fără să conteze că printre susținătorii lui îi regăsim pe toți intelectualii de frunte ai țării.

    Deștepții, cum ar veni, sunt de partea lui Nicușor, în timp ce ăialalți își taie, demonstrativ, pașapoartele și diplomele – nu, permisele de conducere, nu – de nervi și de frustrare. Nu se poate, nu-i așa, ca masculul Simion să fie înfrânt de un Mucușor acolo.

    495131339 10231520027158654 3246364369210149154 n

    Uite că se poate, iar acest fapt m-a făcut să nu renunț la titlul care mi-a venit în minte spontan în timp ce mă gândeam la toate astea.

    Eroarea pornește atunci când îi opunem pe deștepți proștilor. Fiindcă pe partea aialaltă, a susținătorilor lui Nicușor, despre asta este vorba. Deștepții contra proștilor, asta ar fi rezolvarea din ambele părți. Și pe urmă se miră că nu se pot înțelege, fiecare ține ca prostul la punctul lui de vedere.

    Toate astea în situația în care soluția este simplă și la îndemână pentru fiecare parte. În politică, nu e vorba despre inteligență. Chiar dacă inteligența este nițel altceva decât deșteptăciunea. În politică e vorba de emoții și interese. Este cât se poate de evident că societatea românească a ajuns într-o stare de nemulțumire generală privitoare la cei care ne conduc și ne administrează de peste treizeci de ani, la politicieni, adică.

    einstein1 7

    Ei, de aici începe problema. De aici începând ar fi nevoie de ceva inteligență și cultură pentru a alege soluția sau omul adecvat să ne scoată din acest impas. Numai că șaptezeci la sută din populație – asta oriunde în lume, nu doar în România – sunt dotați cu o inteligență medie. Din acest punct de vedere cei care sunt pe bune dezavantajați intelectual reprezintă cel mult douăzeci la sută din populație. Așa cum cei superdotați reprezintă mai puțin de zece la sută.

    Altfel spus nu este vorba despre inteligență. Opoziția dintre deștepți și proști în alegerile care țin de politică, cum ar fi, în cazul nostru, alegerea președintelui, nu explică nimic, doar creează tensiuni în plus între părțile aflate în opoziție privind alegerea.

    Dacă însă vorbim de cultură și educație, treaba se schimbă. Mai precis de educație în primul rând, ca un element de bază, de pornire a culturii fiecăruia dintre noi. Iar aici, dacă trecem de cei șapte ani de acasă, dăm de școală. Nu de alta, dar și cei șapte ani de acasă depind de școală. De școala părinților, normal.

    Problema nu e cu cei săraci cu duhul, ci cu cei care se dau deștepți

    Și uite că fără să ne dăm seama am ajuns la școală. Nu mă laud, dar aici, ca fost profesor, atât la liceu, cât și la universitate, am ceva experiență.

    Decăderea școlii românești a început imediat după decembrie 1989. Și nu pentru că cea de dinainte ar fi fost bună, ci tocmai pentru că nu s-a pus nimic nou în loc. Mai mult decât atât, chiar dacă controlul ideologic a dispărut, au apărut obiceiuri noi care au dus sistemul de învățământ în starea dezastruoasă în care se află acum.

    c08 fig03

    În afara câtorva școli de elită, sistemul este infestat de incompetență și corupție. Diploma a devenit o hârtie care poate fi obținută contra cost sau pe bază de relații. Sistemul mișună de pedagogi falși, descurcăreți și gata să facă oricând compromisul. Pentru că sunt deștepți, nu-i așa? Știu să se descurce, chiar dacă habar nu au de meseria de dascăl.

    Acesta este sensul în care deștepții sunt opuși proștilor. Nu e vorba de educație sau cultură, e vorba de talentul de a te descurca indiferent de problemă sau situație. Sistemul produce „deștepți” pe bandă rulantă, adică indivizi fără educație și cultură, cel mult mediocri intelectual, dar care, având în vedere diploma și alte cele, se cred și se dau deștepți.

    Problema cu Simion sau Georgescu, asta ca să nu vorbim de cei care stau lângă ei sau în spatele lor, este că se cred și se dau deștepți. Nefiind dotați sau talentați, având o cultură precară, n-au cum să aprecieze competența, cinstea și onestitatea.

    Din acest punct de vedere, victoria lui Nicușor Dan este mai mult decât o simplă victorie politică. Avem pentru prima dată în fruntea sistemului politic un om mai inteligent decât media, educat, umblat la școli ca lumea – cei de la Sorbona l-au și felicitat – și care, ca un adevărat matematician ce este, are în cap rezolvarea problemei, găsirea soluției corecte.

    Numai că cei care se cred și se dau deștepți sunt foarte supărați acum. Și nu doar la AUR sau la POT. Chiar și la PSD sau PNL. Șansa noastră, a cetățenilor, este ca Nicușor să reziste, să nu capituleze în fața celor despre care până și noi știm că nu sunt deștepți.

    Doar se dau…

    Citește și:

    Fonduri europene de peste 50 milioane euro pentru înfrumusețarea orașelor din Regiunea Vest

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Asta spuneam și eu dnule Notaros d-voastră vă încadrați la ambele categorii.
      Și dacă nu erau restul din cei săraci cu duhul și care se dau deștepți d-voastră nu aveați cititori poate dacă aplecați puțin urechea la discursul lui Bolojan care deși se referea în principal la politicieni a zis chiar sloganul lui Simion și anume că e nevoie de mai mult respect la adresa cetățenilor.
      Asa și d-voastră trebuie să vă mai temperati lecțiile de moralitate la adresa societății din care faceți parte lecțiile astea de moralitate puțini au dreptul să le dea în opinia mea poate Papa Leon e unul dintre ei.

      +5 voturi
      +1
      -1
      • Mulțam de apreciere și de comparația cu Papa.
        Problema e că Papa nu e jurnalist. Nemaivorbind de faptul că pe mine mă citiți – cam degeaba, e drept – iar pe Papă nu. Ce să faci, așa funcționează lumea de o vreme. Papii au renunțat la inchiziție, iar credincioșii la credință.
        Și apropo, nu Bolojean citează, ci Simion. Chiar se duce în Austria să primească citatul…Știu că vă e greu acum, dar las’ că trece și asta…

        --1 voturi
        +1
        -1
    2. Și autorului, da’ și altora din toată presa, se pare că le scapă adevăratele cauze sau, mai rău, le ignoră la fel ca politicienii în continuare.
      De 35 de ani votăm ,,răul cel mai mic”, același ,,rău mic” care e plin de sinecuri si privilegii, și care după cum ecplica un studiu de pe alt site, este cel care a acaparat instituții cheie ale statului cu scopul de a avea acces nelimitat la resursele statului și ale utiliza în beneficiu propriu. România face parte dintre statele în care redistribuirea creșterii economice e făcută doar spre un grup, o castă de bugetari.
      România nu a fost retrogradată ca ,,regim hibrid” fără motiv, chestiunile sunt mai subtile, nu cred ca nu le știți.
      La rece, de cine ar trebui să fie susținut Nicușor D. dacă vrea sa facă reforme!? Exact de aceiași care conduc țara dec35 de ani, cei care au dus tara spre dezastru! Iar ăștia, pnl-psd-udmr, sunt tot ăia din cauza cărora au plecat milioane de cetățeni din țară! În consecință, de ce va mirați că cei din diaspora l-au votat pe extremist?

      +5 voturi
      +1
      -1
      • ”Este cât se poate de evident că societatea românească a ajuns într-o stare de nemulțumire generală privitoare la cei care ne conduc și ne administrează de peste treizeci de ani, la politicieni, adică.”
        Dumneavoastră nu citiți textul, doar comentați?

        --2 voturi
        +1
        -1
    3. Sunt prenumele mele reale, parol. Mi-e greu sa contraargumentez orice din acest articol fara a ma simti ori sarac cu duhul ori vreun prost care se crede destept(poate asa o fi) ca asa a fost construit acest articol pe care il consider o adevarata capodopera de tendentiozitate. Ma leg doar de una din cele mai subiective afirmatii: „Cei care sunt de partea lui Nicușor sunt făcuți praf și pulbere de ceilalți, fără să conteze că printre susținătorii lui îi regăsim pe toți intelectualii de frunte ai țării.” la asta doar un orb nu ar observa ca e valabil si vice-versa, aveti si dintre cei considerati de dvs destepti chiar pe acest site cel putin un comentator care poate elucubra si jigni necenzurat facandu-i limacsi pe cei care nu-l considera pe Nicusor Dan ca fiind salvarea ci poate au crezut ca nu e raul cel mai mic din cele doua rele avand in vedere ca nu era vorba de a alege intre doua persoane ci intre doua „directii”. Nu stiu la care TOTI intelectualii de frunte ai tarii va referiti(poate unii conectati bine la fonduri publice sau sponzorizari din sistem, eventual au si fost numiti politic in diverse functii), eu va dau doar un exemplu care ar trebui sa fie pe placul dvs fiind un matematician mai celebru decat d-l Nicusor Dan existand si o teorma care ii poarta numele: Prof. Preda Mihailescu, poate vedeti ce pareri politice are ca aplicand articolul dvs ca un sablon asupra dumnealui e doar un prost care se crede destept, asta in cazul in care nu e sarac cu duhul… nu cred ca e cazul de vreun „concurs” dar presimt ca la cativa „intelectual de frunte” pe care ati putea sa-i numiti dvs as putea sa gasesc altul ca fiind considerat la fel de valoros de alti jurnalisti care nu cred ca sunt cu nimic mai prejos si sigur mai celebri.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • ”Fiindcă pe partea aialaltă, a susținătorilor lui Nicușor, despre asta este vorba. Deștepții contra proștilor, asta ar fi rezolvarea din ambele părți. Și pe urmă se miră că nu se pot înțelege, fiecare ține ca prostul la punctul lui de vedere.”
        Mulțumesc pentru termenul de capodoperă și vedeți citatul acesta care completează citatul Dumneavoastră. Cum am mai pomenit pe aici la un alt comentariu: scrisul este o artă, dar la fel și cititul…

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    8 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.