Amintiri din banca școlii românești. Lavinia Betea va lansa cartea-dialog „Învățătorii. Autoportretul unei generații” la Arad





Tradiția Colegiului Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” din Arad începe cu peste 200 de ani în urmă, în contextul modernizării învățământului confesional ortodox în Imperiul Habsburgic, fiind prima școală cu învățământ românesc din vestul Transilvaniei și în părțile de sud ale Ungariei de atunci. Pentru a nota un moment istoric important în viața „Pedagogicului”, șase foști elevi, în frunte cu scriitoarea Lavinia Betea, au publicat o carte cu evocări, dar și un interviu de grup, care conturează atât amintirile personale, cât și glasul unei epoci când învățământul era diferit de cel familiar generațiilor actuale.
La începutul secolului al XIX-lea, lumea se schimba cu repeziciune, influențată de ideile revoluționare care traversau Europa. Imperiul Austriac, sub conducerea împăratului Francisc I, resimțea ecoul transformărilor politice și sociale din Franța. Temător, dar și receptiv, împăratul devine preocupat de reformarea educației, inspirat de sistemul francez. Astfel, în 1810, se pune piatra de temelie a unor instituții menite să formeze învățători pentru școlile confesionale.
În acest context, românii ortodocși din Transilvania, care se simțeau marginalizați în fața altor naționalități privilegiate, sperau la recunoaștere și egalitate. După numeroase petiții, în 1812, la Viena, Uroș Ștefan Nestorovici propune înființarea a trei școli preparandiale: la Szentendre pentru sârbi, la Buda pentru greci și la Arad pentru români.
Aradul a fost ales datorită poziției sale strategice și a dinamismului său economic. În noiembrie același an, cursurile încep oficial, marcând un moment-cheie pentru educația românească. Școala se concentra pe formarea învățătorilor și preoților ortodocși români, într-un imperiu unde românii ortodocși aveau puține drepturi și acces limitat la educație în limba maternă.
Șase elevi, șase povești interconectate
Această poveste istorică se împletește cu rememorările a șase colegi de școală, în frunte cu scriitoarea și istoricul Lavinia Betea, care reflectă, dintr-o altă epocă, la propriul început.
Într-o Românie aflată cu mult după acele vremuri de pionierat, Lavinia Betea, Ana Benghia, Cornel Ienășescu, Georgeta Pascu, Benedict Benghia și Dimitrie Radu își amintesc fiecare de dilema alegerii liceului după clasa a VIII-a, în fiecare caz fiind vorba de o mutare în municipiul Arad, dintr-o altă parte a județului, dar și despre cele mai dragi amintiri din acea perioadă de formare.
Cartea „Învățătorii. Autoportretul unei generații”, publicată la editura Corint, provoacă astfel cititorii să pornească într-o călătorie imaginară, de la fondarea școlilor pentru formarea învățătorilor ortodocși în 1812 până la povestea personală a unor elevi din secolul XX, descoperind firul educației românești care se țese între voință politică, identitate culturală și alegeri personale.
Omagiu adus dirigintelui Ioan Ivașcu: „Un dascăl model!”
Scriitoarea Lavinia Betea ne-a spus că această carte este dedicată profesorului Ioan Ivașcu, cel care i-a fost diriginte la „Pedagogic”.
Astfel, înainte de lansarea oficială din municipiul Arad, a avut loc și o reuniune emoționantă, la Căminul Cultural Alios, în data de 25 aprilie, la inițiativa profesoarei Letiția Mișca.
Născut într-un sat din Apuseni, absolvent al Școlii Normale din Deva, Ioan Ivașcu a fost repartizat în 1930 în satul bănățean Alioș unde a funcționat ulterior ca profesor și director de școală până în anul 1964. Elevi ai fostului dascăl din diferite generații, învățători și profesori care inspirați de modelul său au ales catedra, oficialități ale instituțiilor locale au evocat personalitatea și amprentele sale asupra comunității.
„La Alioș a fost însă extrem de emoționant. Cu masa finală pentru toată comunitatea prezentă, în amintirea dirigintelui nostru care a fost acolo director de școală. În totul ei, o manifestare unică de evocare a unui personaj exemplar în memoria unei comunități și de recunoștință pentru un dascăl model”, ne-a declarat Lavinia Betea.
Dublă lansare de carte la Arad
Lansarea cărții în municipiul Arad va avea loc mai întâi în organizarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala arădeană, în data de 16 mai, iar apoi în 21 mai, de la ora 13:00, la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, unde participarea este liberă oricărei persoane interesate.
Citește și:
S-a dezvelit o placă omagială cu ocazia împlinirii a 300 de ani de învățământ german la Arad
Comentariile portalului
Ar fi bine sa se mai controleze la magazinele lu Musculița Gabriel multi mixt doi pași unde nu se respecta program,ore de lucru angajați,marfa neambalata (...)
Este foarte trist ca acest domn este cel mai reprezentativ candidat pentru alegerile prezidentiale.Nu mai am încredere în clasa politica.Promisiuni pana la alegeri după care asa cum a (...)
== IOANA -- S A DAT SENTINTZA LORE VS DR UZUM ==NU FACI UN ARTICOL FAIN SA VADA LUMEA CATZI BANI ARE DE PLATIT UZUM CATRE LORE .