marþi, 22 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Au fost găsite rămășițele lui Matei Corvin. Urmează confirmarea ADN

    de - | 21 aprilie 2025, 7:36 PM | Naţional

    0

    Statuia lui Matei Corvin din Cluj(foto: wikipedia)

    Rămășițele regelui Matei Corvin, unul dintre cei mai emblematici regi ai Ungariei, au fost găsite la un sit memorial național din Székesfehérvár. El a avut rădăcini româneștii, fiind născut în anul 1443 în orașul Cluj-Napoca. Descoperirea urmează să fie confirmată de ADN.

    Potrivit Archeology News, descoperirea se concentrează pe un craniu etichetat „individ I/10”, excavat în 2002 de pe locul fostei Bazilici a Fecioarei Maria. Bazilica, cândva locul de încoronare și înmormântare al regilor maghiari medievali, a fost distrusă la începutul secolului al XIX-lea, după secole de neglijare și deteriorare, inclusiv de către turcii otomani.

    În 2024, Gábor Emese de la Centrul de Cercetare Gyula László a creat o serie de reconstituiri grafice pornind de la craniile găsite la bazilică. Un craniu a ieșit în evidență. Structura facială a individului I/10 avea o asemănare stranie cu craniul lui János Corvinus – fiul nelegitim, dar recunoscut al lui Matei – ale cărui rămășițe au fost găsite anterior în Lepoglava, Croația.

    Pentru a testa teoria, echipa lui Emese a construit un model 3D și a realizat o reconstrucție facială plastică științifică completă a craniului. Aceste date, lipsite de orice informații de identificare, au fost trimise antropologului criminalist german Martin Trautmann pentru o analiză independentă. Trautmann a fost de acord cu analiza lui Emese. În opinia sa de expert, cele două cranii proveneau probabil de la persoane strâns înrudite.

    O confirmare finală va depinde de testele ADN.

    Din fericire, oamenii de știință au deja markeri genetici de la János și Kristóf Corvin – descendenți ai lui Matei- datorită cercetărilor anterioare efectuate în 2021. Acest lucru le oferă cercetătorilor un punct de referință pentru următorii pași.

    Matei Corvin a fost rege al Ungariei și Croației între 1458 și 1490. Este cel mai bine cunoscut pentru că a avut una dintre primele armate permanente din Europa, a alungat invadatorii otomani și a reformat sistemul judiciar. A fost un patron al științei și culturii și a fondat faimoasa Bibliotheca Corviniana, sfidând vechea nobilime prin promovarea talentului în detrimentul nașterii.

    Matei Corvin a fost fiul celebrului Ioan de Hunedoara, mare feudal transilvănean, regent al Ungariei și erou al creștinătății.

    sursa: Adevărul

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.