Au fost găsite rămășițele lui Matei Corvin. Urmează confirmarea ADN





Rămășițele regelui Matei Corvin, unul dintre cei mai emblematici regi ai Ungariei, au fost găsite la un sit memorial național din Székesfehérvár. El a avut rădăcini româneștii, fiind născut în anul 1443 în orașul Cluj-Napoca. Descoperirea urmează să fie confirmată de ADN.
Potrivit Archeology News, descoperirea se concentrează pe un craniu etichetat „individ I/10”, excavat în 2002 de pe locul fostei Bazilici a Fecioarei Maria. Bazilica, cândva locul de încoronare și înmormântare al regilor maghiari medievali, a fost distrusă la începutul secolului al XIX-lea, după secole de neglijare și deteriorare, inclusiv de către turcii otomani.
În 2024, Gábor Emese de la Centrul de Cercetare Gyula László a creat o serie de reconstituiri grafice pornind de la craniile găsite la bazilică. Un craniu a ieșit în evidență. Structura facială a individului I/10 avea o asemănare stranie cu craniul lui János Corvinus – fiul nelegitim, dar recunoscut al lui Matei – ale cărui rămășițe au fost găsite anterior în Lepoglava, Croația.
Pentru a testa teoria, echipa lui Emese a construit un model 3D și a realizat o reconstrucție facială plastică științifică completă a craniului. Aceste date, lipsite de orice informații de identificare, au fost trimise antropologului criminalist german Martin Trautmann pentru o analiză independentă. Trautmann a fost de acord cu analiza lui Emese. În opinia sa de expert, cele două cranii proveneau probabil de la persoane strâns înrudite.
O confirmare finală va depinde de testele ADN.
Din fericire, oamenii de știință au deja markeri genetici de la János și Kristóf Corvin – descendenți ai lui Matei- datorită cercetărilor anterioare efectuate în 2021. Acest lucru le oferă cercetătorilor un punct de referință pentru următorii pași.
Matei Corvin a fost rege al Ungariei și Croației între 1458 și 1490. Este cel mai bine cunoscut pentru că a avut una dintre primele armate permanente din Europa, a alungat invadatorii otomani și a reformat sistemul judiciar. A fost un patron al științei și culturii și a fondat faimoasa Bibliotheca Corviniana, sfidând vechea nobilime prin promovarea talentului în detrimentul nașterii.
Matei Corvin a fost fiul celebrului Ioan de Hunedoara, mare feudal transilvănean, regent al Ungariei și erou al creștinătății.
sursa: Adevărul
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.