miercuri, 16 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Prima poziție a Sindicatului de la Astra Rail Greenbrier, după vestea concedierii colective a celor 699 de persoane

    de Raluca Medeleanu | 8 aprilie 2025, 10:31 AM | Business | Știri Arad | Topic special

    8

    muncitorii din imagine sunt de la adunările pentru negocieri din 2019

    Vestea că fabrica de vagoane Astra Rail Greenbrier se închide a fost primită cu tristețe în rândul arădenilor, de compasiune pentru cei 699 de angajați, cu regret că dispare un simbol al orașului, dar și cu neliniște pentru siguranța locurilor de muncă, a fiecăruia, în viitor, având în vedere contextul internațional.

    Prima informație pe care am reușit să o aflăm de la sindicatul implicat în negocierile cu conducerea fabricii e aceea că urmează oficial o întâlnire care va avea loc la finalul acestei săptămâni. Până atunci, prima variantă stipulată în contractul de concediere colectivă ar prevedea asigurarea a (doar) 2 salarii compensatorii.

    Fabrica Astra Vagoane funcționează în Arad din anul 1891, ca Fabrica de Mașini, Vagoane și Turnătorie de Fier „Johann Weitzer”, iar în perioada comunismului a fost naționalizată. După Revoluție a continuat activitatea, fiind privatizată și împărțită în două entități distincte.

    Astra Vagoane Călători SA a fost înființată în 1998, prin separarea diviziei de vagoane de călători de restul fabricii, și la ora actuală este deținută de omul de afaceri Valer Blidar, care a preluat-o în anul 2000. Fabrica produce și tramvaiele Imperio care circulă în municipiul Arad.

    Iar Astra Vagoane Arad SA, divizia producătoare de vagoane de marfă, a fost vândută în 1999 către compania americană Trinity Industries Inc. Ulterior, în 2006, Trinity Industries a vândut acțiunile deținute la Astra Vagoane Arad către International Railway Systems (IRS), iar în anul 2016 Astra Rail a fost contopită cu firma americană Greenbrier.

    Decizia de a închide Astra Rail Greenbrier a fost anunțată ieri, 7 aprilie, compania americană invocând „provocările dificile și accelerate de pe piața locală”. Astfel, a fost depusă la AJOFM procedura de concediere colectivă. Din totalul de 777 angajați, 699 vor rămâne fără loc de muncă.

    • Citește și: Americanii de la Greenbrier închid fabrica Astra Rail din Arad! · Special Arad

    „Să vedem dacă ajungem la un consens în favoarea muncitorilor” / „Mai avem de lucru vreo 2 luni”

    Contactat de Special Arad, Ciprian Pele, liderul sindicatului de la Astra Rail Greenbrier, a afirmat că momentan nu au început negocieri propriu-zise, întrucât sindicatul este în subordinea Biroului Național Sindical, care va sosi la Arad abia joi.

    „Momentan nu avem negocieri pentru că cei de la BNS vor veni doar joi. Ei se ocupă cu semnarea contractului colectiv de muncă. Nouă doar ni s-a prezentat ieri hotărârea Greebrier că se va închide. Dar mai avem de lucru cam vreo 2 luni de zile. În 28 mai se va băga preavizul, iar până prin 26-27 iunie se va termina definitiv contractul. În perioada aceasta vom avea mai multe întâlniri cu conducerea. Să vedem dacă ajungem la un consens, cu o concluzie și decizie în favoarea muncitorilor. Momentan încă lucrăm. Mai avem de terminat o comandă de câteva vagoane.

    Dar ieri când s-a anunțat că Aradul se închide și că fabrica din Caracal continuă, am rămas așa… (perplex. n.red.) Și sunt mulți oameni, cu familii, cu bănci… Situația nu e ok. Să vedem ce vom reuși să obținem pe lângă cele 2 salarii compensatorii stipulate în contractul colectiv. Cât vom reuși, nu pot promite, că nu știm cât și în ce condiții se va obține. Cine s-ar fi gândit că o fabrică cu așa vechime se închide!”, a declarat, pentru Special Arad, Ciprian Pele.

     

    Citește și:

    Sindicatul de la Joyson, solidar cu muncitorii de la Astra Rail Greenbrier. Și fosta Takata resimte, în 2025, criza economică

    Care sunt județele cu cei mai mulți șomeri din România. Cum se prezintă Aradul

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Uzina de vagoane din Arad a fost fondata in 1891. Adica are exact 134 ani. 134! Adica a rezistat pe piata 134 de ani si acum ni se serveste povestea ca e mai rentabila cea de la Caracal decat cea din Arad! America nu mai e ste demult un simbol al democratiei, nici un model in materia apararii drepturilor omului, iar mai nou nici economic. Pentru comparatie; la 99 km de Arad, la Szeged producatorul chinez BYD construieste o fabrica imensa de automobile electrice: Vezi imagini de pe santier aici: https://www.youtube.com/watch?v=Q-halsHBJI4

      +10 voturi
      +1
      -1
    2. Daca închid fabrica Astra din Arad,cea din Caracal sa nu se numească Astra ci meva cum s-au numit înainte și nu au decis să își plătească toate TUV urile din anii lor dacă Sint așa buni meseriași și nu mai aruncativinape Americani nenorociți de sorosista.

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Citez sindicatul: „Situația nu e ok. Să vedem ce vom reuși să obținem pe lângă cele 2 salarii compensatorii stipulate în contractul colectiv” … de acord ca situatia nu e OK, din experienta vasta in domeniu ma intreb cum a putut sindicatul(comisia de negociere) sa semneze asemenea aberatie, eventual daca asa a primit mandat de la oameni si atunci din pacate trebuie toti sa isi asume aceasta greseala ca cica au fost de acord … acum e tarziu, trebuia sa se gandeasca la semnarea initiala daca nu erau corupti sau manipulati…sauy doar incompetenti…in mod normal in CCM trebuie prevazute drepturi mai mari sau cel putin egale cu ce prevede prevede codul muncii sau CCM la nivel national unde salariile compensatorii in caz de concediere colectiva sunt cum urmeaza:
      – pentru vechime 0-5 ani: 5 salarii brute lunare;
      – pentru vechime între 5 și 10 ani: 12 salarii brute lunare;
      – pentru vechime peste 10 ani: 24 de salarii brute lunare.
      Nasol, ma doare inima pentru salariatii care vor deveni someri

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.